Președintele Klaus Iohannis a promulgat Codul Fiscal

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, astăzi, că a promulgat Codul fiscal. Șeful statului a menționat că este foarte mulţumit de modul cum a decurs dezbaterea publică, inclusiv cea între partide şi votul final din Parlament.

Şeful statului a declarat, în conferinţa de presă susţinută la Palatul Cotroceni, că au fost două motive pentru care a retrimis Codul fiscal în Parlament. Primul este acela că nu avusese loc o dezbatere publică “aşa cum se cuvine” pentru acest act normativ.

“E una dintre legile importante, este nevoie pentru o astfel de lege de o dezbatere pe mai multe faţete, aprofundată, la care participă toţi actorii implicaţi şi informaţi”, a spus Iohannis, care a precizat că în Parlament o astfel de dezbatere nu a avut loc.

“Am considerat că aşa nu e bine şi este nevoie de o dezbatere mai amplă. Acest lucru după retrimiterea legii s-a şi întâmplat. Dezbaterea a fost pe măsura aşteptărilor, bine ar fi fost să fi avut loc înainte, dar şi aşa consider că a fost în regulă”, a mai spus preşedintele, citat de Mediafax.

Al doilea motiv al trimiterii legii spre reexaminare este legat de responsabilitate.

Iohannis a spus că prea multe măsuri de relaxare fiscală dintr-o dată i s-au părut nepotrivite și a considerat că nu este rolul preşedintelui să spună în spaţiul public ce trebuie să rămână în lege sau ce măsură nu este bine să rămână în vigoare.

Preşedintele a explicat că de aceea nu a apărut în această dezbatere şi nu şi-a exprimat punctul de vedere.

“Sunt foarte mulţumit de modul cum a decurs dezbaterea publică, inclusiv între partide şi votul final”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Codul fiscal prevede, între altele, reducerea TVA în două etape: 20% de la 1 ianuarie 2016 și 19% de la 1 ianuarie 2017. Tot din 2017 vor fi eliminate supraaciza la carburanți și taxa pe stâlp.

A fost reintrodusă în Codul fiscal și prevederea potrivit căreia consiliile locale au posibilitatea de a majora cu până la 500 la sută impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite. Măsura intră în vigoare de anul viitor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS