Președintele Iohannis cere să fie informat cu subiectele discutate în ședințele de Guvern

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis luni o scrisoare prim-ministrului Viorica Dăncilă, prin care îi solicită agenda de lucru a fiecărei şedinţe a Guvernului, informează Administraţia Prezidenţială.

„În vederea exercitării prerogativelor stabilite de art. 87 din Constituție, vă solicit să îmi transmiteți agenda de lucru a fiecărei ședințe a Guvernului.

Învederez că obligația comunicării este prevăzută de art. 39 din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum și a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009. Potrivit dispozițiilor menționate, agenda de lucru a ședinței Guvernului se comunică autorităților publice interesate, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum și documentele însoțitoare respective, cu cel puțin 24 de ore înainte de ziua ședinței Guvernului.”

Reamintim, Presedintele Klaus Iohannis a mai participat în ianuarie, anul trecut, la o şedinţă a guvernului Grindeanu în care era așteptat să se discute o ordonanță de urgenţă pentru graţierea unor categorii de infractiuni, dar si pentru redefinirea până aproape de dezincriminare a unor infracţiuni.

Ședința avea loc în contextul masivelor proteste de stradă împotriva OUG 13.

Potrivit Constituției, preşedintele are dreptul să prezideze şedinţele de Guvern, în anumite circumstanţe.