Confidenţialitate

Președintele Iohannis: Vom avea 30 de miliarde de euro din fonduri europene pentru economie | VIDEO

Președintele Klaus Iohannis spune că România a avut în trimestrul al treilea „o creștere notabilă”, iar comparația cu trimestrul al doilea arată că economia românească își revine.

„Avem date noi despre trimestrul trei și, chiar dacă suntem evident într-o criză economică și economia a performat mai puțin bine decât în perioada de comparație anilor anterior, totuși avem și o veste bună – comparația trimestrul doi al acestui an ne arată că economia își revine.

Avem față de trimestrul trecut o creștere notabilă, în jur de 5%, ceea ce ne arată că măsurile luate plan economic au fost corecte, au fost măsurile juste și foarte important evităm ceea ce se numește o recesiune tehnică”, afirmă Klaus Iohannis.

Șeful statului spune că, pentru a veni cu noi măsuri, pentru a da „un impuls hotărât economiei pentru a intra într-o fază de redresare solidă” este nevoie de bani.

„Bani pe care îi vom primi din fonduri europene. Astăzi am avut o discuție cu premierul cu miniștrii de resort pentru a găsi o forma foarte bună pentru ceea ce este Planul Național de Redresare și Reziliență. Este un plan amplu și vom avea peste 30, atenție, 30 de miliarde de euro din fonduri europene pentru a finanța măsurile dintre acest plan. Suntem cu proiectul foarte aproape de finalizare. Este o măsură foarte largă care se referă și la reforme și la măsuri de infrastructură și la multe sectoare care trebuie să fie și modernizate, dar și redresate”, anunță șeful statului.

Președintele Iohannis precizează că planul național de redresare și reziliență va fi prezentat public săptămâna viitoare, urmând să existe o dezbatere publică înainte de a fi trimis la Bruxelles.

„În cursul anului viitor deja începem să finanțăm măsurile de redresare și de reziliență. Este o veste foarte bună și sunt convins că vom reuși cu aceste fonduri să reducem economia la un nivel pe ni-l dorim cu toții și să avem evident o creștere economică și în 2021 și în anii care urmează care ne permit nu doar să ieșim din criză și să avem o creștere reală care în definitiv se va simți în buzunarul fiecăruia”, conchide șeful statului.

Klaus Iohannis a vorbit, după ședința la Cotroceni pe tema relansării economice, și despre pandemie, spunând că starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile și începând de luni este în vigoare un nou set de măsuri.

“Plafonarea cazurilor COVID la 10.000 este prea sus. Prea multe cazuri grave și decese”, a mai spus președintele.