Președintele Iohannis: Săptămâna viitoare, emit un decret ce va prelungi starea de urgență cu o lună | AUDIO

Șeful statului a susținut o declarație de presă, la finalul unei noi ședințe speciale, la Palatul Cotroceni, cu premierul Orban și mai mulți miniștri.

Klaus Iohannis anunță prelungirea stării de urgență în România cu încă o lună de zile, începând de săptămâna viitoare.

Președintele a subliniat că, deși avem mai puține cazuri de coronavirus decât alte țări, “nu trebuie să ne relaxăm”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Declarațiile șefului statului au fost dezbătute într-o Ediție Specială Europa FM, cu Cătălin Striblea.

Declarațiile președintelui: 

Am vrut să vedem care a fost impactul măsurilor recente luate de autorități.

O primă concluzie: în comparație cu alte țări, creșterea numărului de persoane afectate de epidemie nu a fost așa mare cum am observat în Italia, Spania.

Nu este momentul însă să ne relaxăm și să nu mai respectăm indicațiile autorităților. Evoluția epidemiei depinde de respectarea indicațiilor autorităților.

Nu suntem încă la vârful epidemiei, deci nu este momentul de relaxare.

O veste bună: la început a fost complicat de procurat materiale de protecție. Avem primele rezultate semnificative ale măsurilor luate de Guvern. Primim astfel încă 2,5 milioane de măști pentru medici, cinci milioane de măști pentru forțele de ordine, aproximativ opt milioane de măști pentru populație. Vor veni 500 de mii de combinezoane pentru medici.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Am solicitat Guvernului cu propuneri pentru a fi incluse pentru prelungirea stării de urgență. La începutul săptămânii viitoare emitem un nou decret care prelungește starea de urgență cu încă o lună. 

Am decis ca România să trimită o echipă de medici și asistenți medicali în Italia. Vor pleca mâine.

Despre rectificarea bugetară, lucrurile stau serios. Prin această epidemie, avem o criză care nu este doar de sănătate publică, ci una care afectează întreaga economie. Va fi nevoie să se declare o creștere semnificativă a deficitului bugetar. Este nevoie de bani mai mulți la Sănătate, asistență socială.

Este clar că această complicație nu se rezolvă de la sine, Guvernul va trebui să facă o analiză cuprinzătoare și să nu ne limităm doar la o rectificare care prevede câteva schimbări. Să se reevalueze si veniturile – care sunt în scădere – dar și cheltuielile, care sunt in creștere.”

Reamintim, sâmbătă, ministrul de Interne a anunțat adoptarea ordonanței militare 7 din 4 aprilie 2020, prin care s-a instituit carantina totală în orașul ialomițean Țăndărei, unde mulți dintre locuitori – unii reveniți din zone de risc – au ignorat recomandările autorităților.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, astăzi la ora 13, că numărul infectărilor cu noul coronavirus a ajuns la 4.057, în creștere cu 193 față de duminică.

Bilanțul epidemic al deceselor a ajuns la 157.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate aproximativ 41 de mii de teste.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS