Președintele Iohannis: Șansele pentru anticipate au scăzut sub 50%

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă începând cu ora 18.00, în cadrul căreia a vorbit despre problema coronavirusului în Europa, dar și despre situația politică a țării. Președintele a subliniat că nu va comenta decizia CCR, până la publicarea motivării.

Întrebat, însă, despre șansele de a mai avea alegeri anticipate, acesta a menționat că acestea au scăzut sub 50%.

Principalele declarații ale președintelui referitoare la desemnarea unui nou premier și la decizia CCR:

“PSD continuă să demonstreze că este un partid iresponsabil, care se joacă cu destinul României.

După ce a produs una dintre cele mai dezastruoase și anti-europene guvernări de după revoluție, care a lăsat țara cu deficite majore, după ce a demis Guvernul Orban pentru a conserva puterea baronilor locali, PSD a creat o nouă criză, pe care a aprofundat-o prin sesizarea CCR. Nu voi comenta decizia CCR, așa cum știți că nu am comentat nici cu alte ocazii, ci voi aștepta motivarea.

Ceea ce face PSD este o sfidare fără precedent la adresa oamenilor, cu atât mai mult în aceste zile în care România are nevoie de acțiuni politice responsabile, și nu de politicieni care s-o ducă mai adânc în criză și instabilitate.

Vedem un guvern demis, care guvernează pentru ca instituțiile să poată lucra în continuare eficient pentru oameni. Pe de altă parte, vedem un PSD obsedat de putere, care refuză să accepte că și-a pierdut legitimitatea de a guverna. Acesta nu este verdictul meu, este al cetățenilor.

Desemnarea unui prim-ministru în jurul PSD ar intra în contradicție cu opțiunile românilor, exprimate la referendum, la europarlamentare și la prezidențialele de anul trecut.

Soluția este revenirea cât mai repede la votul cetățenilor. Avem nevoie de un nou legislativ, care să ofere o nouă majoritate, dispusă să-și asume și să susțină reformele indispensabile pentru progresul și reforma țării. Exclud posibilitatea unui guvern de uniune națională.

Nu putem continua așa, cu guverne demise trimestrial. Vedem însă că PSD-ului îi este frică să se întoarcă la popor și, deși timp de trei ani de zile a eșuat în a guverna, acum vrea să îi împiedice să-și facă treaba pe cei care au dovedit că vor și știu ce trebuie făcut în România”.

Declarațiile președintelui, în contextul în care CCR a declarat neconstituțională a doua desemnare a lui Ludovic Orban pentru formarea guvernului.

Curtea a transmis printr-un comunicat de presă că Iohannis trebuie să facă o nouă numire de premier.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS