Președintele Iohannis: Resping propunerile de miniștri interimari | AUDIO

Șeful statului a anunțat, joi, că respinge propunerile de miniștri interimari înaintate de premier.

Klaus Iohannis consideră că, după retragerea ALDE din coaliție, guvernul social-democrat condus de Viorica Dăncilă nu are legitimitate.

Săptămâna trecută, șefa executivului a propus ca posturile de interimari să fie ocupate de Nicolae Bădălău, la Ministerul Energiei, Ioan Deneș, la Ministerul Mediului, și Ștefan Radu Oprea, la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul.

Președintele consideră că actuala criză politică, care „tinde să se acutizeze” și ale cărei „efecte din ce în ce mai grave vor fi resimțite de toți cetățenii”, este generată de PSD prin „comportamentul iresponsabil” față de guvernare.

„Conflictele din coaliția de guvernare, disperarea PSD de a rămâne la Putere, luptele interne și târguielile pe funcții nu au nici o legătură cu agenda reală a românilor. Eu nu girez sub nici o formă un astfel de joc politic”, a adăugat Klaus Iohannis.

Anterior, Viorica Dăncilă l-a acuzat pe Klaus Iohannis că „blochează activitatea guvernului”.

„Este pur și simplu ridicol să acuzi că nu ești lăsat să guvernezi, când un simplu bilanț arată că, în 2 ani și jumătate, ai schimbat 3 guverne și 80, atenție, 80 de miniștri! Sunt cifre incredibile, care arată câtă instabilitate și probleme – de la cele strict administrative, până la cele legate de politici și de continuitatea acestora – poate genera schimbarea unui ministru într-un minister. Însă lucrurile nu s-au oprit aici. La cei 80 de miniștri se adaugă un număr de 35 de solicitări de remanieri sau demisii, care la rândul lor numai stabilitate și normalitate nu putem să spunem că generează”, a ținut să răspundă președintele.

„Prin numărul uriaș de miniștri schimbați, dar și prin faptul că de fiecare dată schimbarea a survenit în urma unor reglări de conturi în interiorul PSD, practic, în toată această perioadă, PSD a golit de conținut funcția de ministru, făcând-o irelevantă prin numărul uriaș de miniștri schimbați”, a completat liderul de la Palatul Cotroceni.

Premierul a sesizat anterior Curtea Constituțională pentru a reclama un conflict între Guvern și Administrația Prezidențială, din cauza că președintele Klaus Iohannis nu anunțase nimic privind miniștrii interimari pe care i-a propus, după demisia celor din ALDE.

Viorica Dăncilă a afirmat că sesizarea ar trebui văzut și ca un mijloc „de a avea niște reguli pe viitor”.

CCR a stabilit, joi, ca părțile implicate în conflictul juridic între Guvern și Administrația Prezidențială sesizat de premierul Viorica Dăncilă să transmită punctele de vedere până pe 11 septembrie.

La 28 august, Klaus Iohanis anunța că respinge integral remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, precizând că propunerile pe care le-a primit sunt inacceptabile. Șeful statului a adăugat atunci că Guvernul are nevoie de un vot de confirmare în Parlament.

Șeful Executivului îi transmisese președintelui propunerea ca Dana Gîrbovan să preia conducerea Ministerul Justiţiei, Mihai Fifor să fie ministru plin la Interne, senatorul Şerban Valeca la portofoliul Educaţie, Ana Birchall vicepremier pentru parteneriate şi Iulian Iancu, ca vicepremier pe probleme economice.

Klaus Iohannis a avertizat PSD să pună de urgență capăt crizei politice, precizând că partidul de guvernare riscă să ducă România într-un blocaj, care „poate însemna inclusiv întârzieri în plata pensiilor și salariilor”.

„Avertizez PSD să pună rapid capăt acestei crize politice, care se poate transforma într-o criză cu efecte directe asupra cetățenilor. PSD riscă să ducă România într-un blocaj, care poate însemna inclusiv întârzieri în plata pensiilor și salariilor”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o declarație de presă susținută, joi la Palatul Cotroceni.

„Să fie clar: Guvernul actual și-a schimbat componența politică! În aceste condiții, Constituția indică, fără echivoc, ce trebuie să facă prim-ministrul. Este datoria și obligația doamnei premier să meargă de urgență în Parlament pentru a obține votul de validare. Guvernul, acest guvern, nu mai are legitimitate în fața românilor încă din 26 mai, când cetățenii s-au exprimat prin vot că sancționează direcția în care duce PSD România. Acum, Guvernul nu mai are nici legitimitate politică și asta explică frica doamnei premier de a se prezenta în fața Legislativului”, a completat șeful statului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Știrea se actualizează

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS