Preşedintele Iohannis prezent la Ziua Marinei, la Constanţa

Mii de militari marini, zeci de nave și aeronave participă la spectacolul de pe Faleza din Constanţa.

Toate evenimentele de Ziua Marinei sunt dedicate navei-școală „Mircea”, care a împlinit, anul acesta, 80 de ani de când servește Fortele Navale Române.

Președintele Klaus Iohannis a conferit joi, la Constanța, ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de comandor navei-școală „Mircea”.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, la evenimentele dedicate Zilei Marinei, că asigurarea securității în zonă se poate face doar prin înzestrare și pregătire, menționând că liderii europeni au subliniat la Summit-ul d ela Sibiu că toți apără o Europă Unită.

„Marea Neagră și întreaga regiune au o importanță strategică deosebită pentru întregul stațiu euro-atlantic. Securitatea este vitală în asigrarea secutității noastre, a tuturor. Pentru descurajarea actelor ostile, avem nevoie de o abordare coerentă, coordonată la toate nivelurile. Ca stat membru UE și NATO, România face parte și dintr-un spațiu comun de apărare. La finalul Summitului de la Sibiu, noi, liderii europeni, ne-am angajat să apărărm o singură Europă, de la est la vest și de la nord la sud”, a declarat Klaus Iohannis.

„Acesta este de fapt și principiul consacrat de NATO, <>, care ne oferă garanția că suntem protejați și apărați (…) Asigurarea securității și apărării naționale, care garantează siguranță fiecărui român nu se poate face fără înzestrare, fără o bună organizare a Armatei.”, a mai spus șeful statului.

Sărbătoarea de la malul mării a început cu ridicarea uriașului drapel românesc și salutul cu cele 21 de salve de tun de pe mare.

In spectacolul naval vor fi introduse noi secvente de luptă, spune colonelul Corneliu Pavel de la Marina Militară.

„Vom avea nave militare străine prezente la Ziua Marinei române. Avem și militari din SUA, Ucraina și din Italia în Garda de Onoare care va defila pe Faleza din Constanța”.

Spectacolul naval, observat de pe faleză, va avea scene de luptă împotriva unor amenințări pe mare, cu scafandri, cu parașutiști, ambarcatiuni rapide inamice care vot ataca uscatul dar și infanteriști care vor trage cu mitralierele contraatacând de pe uscat. Iar din cer vor reacţiona aeronavele Mig 21 LanceR, F16, ale părții române, dar și aeronave ale partenerilor italieni și americani, Eurofighter și P8 Poseidon.

Au fost pregătite și jocuri marinărești, iar în portul Tomis Sindicatul Liber al Navigatorilor va organiza, după amiază, concursurile pentru marinarii civili.

Spre seară, fanfara militară a Marinei Române va concerta pe faleza Cazinoului după care, împreună cu marinarii militari, se vor retrage cu torțe.
Au fost și mici inciente. Un militar a leșinat chiar în timpul discursului președintelui Klaus Iohannis. Șeful statului a vorbit despre înzestrarea armatei dar și importanța Mării Negre ca punct strategic de apărare a Europei.

15aug-11 Iohannis despre inzestrarea armatei

Klaus Iohannis a ținut să-i felicite pe marinari pentru profesionalism și tărie de caracter.

15aug-11 Iohannis va felicit

Evenimentele de astăzi sunt dedicate navei-școală „Mircea”, „ambasadorul onorific în serviciul României”, care a împlinit, anul acesta, 80 de ani de când poartă tricolorul românesc pe mările și oceanele lumii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS