Confidenţialitate

Președintele Iohannis, îngrijorat de proiectul de buget: Este unul problematic. Sunt venituri supraevaluate

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că este îngrijorat de proiectul de buget pentru 2017. Șeful statului a precizat că i-a atenționat pe premierul Sorin Grindeanu și pe ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, acest lucru.

În zilel următoare, Klaus Iohannis a declarat că va lua decizia dacă va întoarce proiectul de buget înapoi în Parlament.

Premierul, ministrul Finanțelor și președintele au discutat la Palatul Cotroceni despre acest lucru.

”Bugetul, la o prima analiză pe care am făcut-o, este unul problematic și riscant. Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate. Pe de altă parte, se prevăd cheltuieli foarte mari. Există riscul real să se depășească deficitul de 3 la sută. Nu putem să nu vedem că aici avem de a face cu o sumă extraordinar de mare la așa numitele credite de angajament. Sunt credite de angajament prevăzute în valoare de 54 de miliarde, care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori. Toate aceste lucruri le-am transmis guvernului, care are un punct de vedere propriu pe care îl va transmite și în spațiul public”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Declarații președintele Iohannis

Mi s-a părut corect să cunosc opinia Guvernului înainte de a lua o decizie pe promulgare sau retrimitere în Parlament.

Am discutat cu premierul și ministrul Finanțelor. Bugetul, la o primă analiză, este unul problematic și riscant.

Se prevăd venituri care sunt supraevaluate, după parerea mea. Pe de altă parte se prevăd cheltuieli foarte mari.

Există riscul să se depășească deficitul de 3%.

Credite de angajament care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori. Toate aceste lucruri le-am transmis Guvernului care are un punct de vedere propriu.

În zilele următoare vom aprofunda analiza acestor două bugete. Vom avea și punctele de vedere prezentate de premier și de ministru.

În ansamblu sunt îngrijorat.

Despre referendum:  Acest referendum este necesar, de aceea am început demersurile. În zilele următoare vă spun când se convocă referendumul.

Despre protest: Oamenii care protestează spun ce-și doresc ei. Politicienii ar face bine să asculte și să tragă niște concluzii.

Rezolvarea trebuie să fie căutată de cei care au creat problema. PSD trebuie să vină cu soluțiile.

Protestul de la Cotroceni: Oamenii au tot dreptul să protesteze. Pentru a arăta că recunosc acest drept am ieșit și am încercat să vorbesc cu protestatarii. Nu am reușit din cauza zgomotului. Nu voi demisiona.


Premierul Sorin Grindeanu va merge marți de la ora 11 la Palatul Cotroceni, la discuţiile solicitate de preşedinte  pe tema bugetului de stat.

Klaus Iohannis i-a invitat pe șeful guvernului, dar și pe ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, în condițiile în care șeful statului trebuie să decidă asupra promulgării celor două proiecte aprobate de Parlament în timp record, după doar 13 ore de dezbateri în plen.

Klaus Iohannis a criticat intențiile Guvernului în ceea ce privește bugetul în mai multe rânduri, pe motiv că ele ar putea duce la un deficit bugetar de peste 3% din Produsul Intern Brut.

Președintele i-a trimis premierului Sorin Grindeanu o scrisoare prin care îl invită la Palatul Cotroceni, pentru a discuta despre buget.

În scrisoare, președintele a precizat că luni a primit de la Parlament pentru promulgare Legea bugetului de stat și legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Klaus Iohannis a fost nemulțumit de modul în care a fost construit acest proiect de buget.

În primul rând, a criticat Guvernul pentru că a redus bugetele unor instituții din domeniul securității naționale. Ulterior, șeful statului a afirmat că proiectul este unul problematic, supraevaluat și greu de realizat. Klaus Iohannis a avertizat că documentul prevede o creştere foarte mare a cheltuielilor, având în vedere promisiunile electorale ale coaliției aflate la guvernare.

Cel mai probabil, înainte să promulge bugetul, șeful statului vrea să primească asigurări de la Guvern că deficitul bugetar nu va depăși 3% din PIB.