Confidenţialitate

Președintele Iohannis, îngrijorat de numărul deceselor de COVID-19 și al pacienților de la ATI | VIDEO

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că pandemia nu se răspândește matematic, ținând cont de fluctuațiile de la o zi la alta a cazurilor de COVID-19.

„Este de dorit să avem aceleași date de la toate instituțiile. (…) Datele prezintă fluctuații mari la o zi la alta. Pandemia nu se răspândește matematic. Pandemia se răspândește prin contact de la persoană la persoană. Știm cu toții că numărul de teste este diferit de la o zi la alta și în weekend, în mod natural, numărul de testări este ceva mai mic. De acolo apar alte fluctuații”, a mai spus Iohannis.

Președintele a recunoscut, însă, că este îngrijorat mai degrabă de numărul mare de persoane internate la ATI și de numărul ridicat de decese din cauza COVID-19.

„Ceea ce mă îngrijorează este numărul de internări, numărul de persoane la terapie intensivă și, da, regretabil numărul de decese”, a mai spus președintele.

Grupul de Comunicare Strategică a raportat miercuri, 28 octombrie, 107 decese din cauza COVID-19. Totodată, numărul pacienților de la Terapie Intensivă este de 861.

Întrebat despre cine este vinovat de numărul mare de decese din ultimele zile, președintele Iohannis a spus că nu trebuie căutați vinovați.

„Suntem în pandemie și ceea ce s-a putut face, s-a făcut. Nu cred că trebuie să căutăm acum vinovați. Noi trebuie să căutăm soluții pentru a evita răspândirea necontrolată a bolii în populație”, a spus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis spune că, deocamdată, „situația nu ne duce cu gândul la o carantină sau la un lockdown”.