Președintele Iohannis, despre polițistul ucis în misiune: Făptuitorul să fie urgent prins și deferit Justiției

Șeful statului a transmis, duminică seară, un mesaj de condoleanțe după ce un polițist din Timiș a fost ucis în misiune de un bărbat urmărit internațional pentru tâlhărie.

Klaus Iohannis și-a exprimat încrederea că autoritățile îl vor prinde pe făptaș.

“Președintele României, domnul Klaus Iohannis, își exprimă profundul regret pentru tragicul incident petrecut duminică, 2 iunie a.c., în județul Timiș, în urma căruia un polițist român, aflat la datorie, și-a pierdut viața din cauza unor răni prin împușcare. Președintele Klaus Iohannis transmite condoleanțe familiei îndurerate și are deplină încredere că organele abilitate vor depune toate eforturile astfel încât făptuitorul să fie urgent prins și deferit justiției”, notează Administrația Prezidențială într-un comunicat.

Șeful statului spune că este cu gândul alături de toți cei care își pun viața în pericol, în timpul misiunilor pe care le au de îndeplinit, pentru a fi în slujba cetățenilor.

Un poliţist a fost împuşcat mortal, duminică, în timpul unei misiuni în zona orașului timișean Recaş, pe când încerca să prindă un bărbat dat în urmărire internaţională pentru tâlhărie.

Potrivit Mediafax, polițiștii din cadrul IPJ Timiș l-au depistat pe suspect într-o casă din localitatea Izvin. Înconjurat, suspectul a sărit pe un geam, moment în care a dat față în față cu polițistul pe care l-a împușcat. Victima ar fi fost atinsă de două gloanțe în zona pieptului și a gâtului.

Inspectorul general adjunct al Poliţiei Române, Florian Dragnea, a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că, dacă se va constata că au existat sincope în organizarea intervenţiei, cei vinovaţi vor plăti.

“Astăzi, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş au obţinut informaţii punctuale cu privire la faptul că un urmărit internaţional se află într-un imobil din localitatea Izvin, judeţul Timiş. În baza informaţiilor obţinute, poliţiştii au demarat activităţi specifice pentru prinderea numitului Lepa Ionel Marcel, urmărit internaţional, în baza unui mandat de executare a pedepsei închisorii emis, la data de 25 aprilie 2018, de Judecătoria Lugoj, fiind condamnat pentru comiterea infracţiunii de tentativă la tâlhărie”, a declarat șeful IGPR

”Astfel, poliţiştii s-au deplasat la imobilul respectiv, iar una dintre echipele de poliţişti a ocolit imobilul, pentru a se asigura că suspectul nu fuge prin partea din spate, moment în care urmăritul a ieşit din casă şi a făcut uz de armă, în urma căruia colegul nostru şi-a pierdut viaţa. Ulterior, suspectul a fugit în curtea altui imobil, unde ar fi ameninţat cu arma o persoană, încercând să-i sustragă autoturismul, moment în care un poliţist a făcut uz de armă, reuşind să-l rănească pe urmărit. Fac precizarea că Lepa Ionel Marcel a fugit într-o zonă împădurită a localităţii, fiind în continuare căutat”, a adăugat Florian Dragnea.

”Imediat după producerea evenimentului, de la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române s-au dispus măsuri pentru sprijinirea poliţiştilor de la nivelul I.P.J. Timiş, în vederea depistării şi reţinerii persoanei în cauză. Astfel, au fost trimişi specialişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, de la Institutul Naţional de Criminalistică şi de la Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale. De asemenea, am dispus angrenarea unităţilor de poliţie limitrofe (efective, câini de urmă şi nu numai), precum şi a altor structuri ale Poliţiei Române de specialitate (operaţiuni speciale, combaterea criminalităţii organizate etc). Totodată, s-a solicitat şi sprijinul structurilor de Poliţie de Frontieră şi ale Jandarmeriei. Nu în ultimul rând, am solicitat sprijinul Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, în vederea survolării zonei şi sprijinirii echipajelor din teren. Vă asigur că au fost luate toate măsurile pentru identificarea autorului în cel mai scurt timp posibil”, a ai spus comisarul şef de poliţie.

Florian Dragnea spune că au fost dispuse verificări şi la nivelul IPJ Timiş.

”De asemenea, conducerea Poliţiei Române a dispus verificări la nivelul IPJ Timiş, cu privire la toate aspectele care privesc această misiune, iar dacă se va constata ca au existat sincope legate de modul de organizare a intervenţiei, cei vinovaţi vor plăti. Este normal să avem toate elementele cu atât mai mult cu cât vorbim despre pierderea vieţii unui coleg. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, în cadrul căruia procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş efectuează cercetări”, a mai spus adjunctul Poliţiei Române.

”Era un poliţist bun, cu 20 de ani de experienţă. Este un eveniment teribil pentru noi, cu care, din fericire, nu ne confruntăm prea des. Criminalitatea în ţara noastră nu are un caracter atât de violent, dar se întâmplă şi astfel de tragedii. Colegii mei sunt mobilizaţi până la ultimul pentru a-l prinde pe criminal. Din păcate, pe poliţistul ucis, tată a doi copii, nu îl mai putem aduce înapoi. Ne gândim ce putem face pentru familie, să îi ajutăm cum putem. Am avut o lege care a fost aprobată în Parlament, atacată la CCR, care nu a putut intra în vigoare. Cred că nu greşesc când spun că a fost cel mai dezbătut proiect de act normativ din ultimii doi ani. Această lege va face obiectul unei iniţiative parlamentare, eu nu renunţ ca acest pachet, care reprezintă un mijloc prin care întărim autoritatea poliţistului, să treacă şi să intre în vigoare” a spus ministrul Internelor, Carmen Dan, la Antena 3.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS