Confidenţialitate

Preşedintele Iohannis, de la tribuna ONU: Orice națiune are obligația de a salva oameni

În primul său discurs susţinut în cadrul Adunării Generale a Oorganizaţiei Naţiunilor Unite, preşedintele Klaus Iohannis a abordat tema conflictelor şi a urmărilor pe care le au acestea, făcând referire la actuala criză a migranţilor.

“Sute de mii de oameni au fugit din calea războiului, în căutarea unei vieţi mai bune, intrând în Europa, deseori prin mijloace riscante. Acest flux din ce în ce mai mare de migranţi din Orientul Mijlociu şi Africa a determinat ţările europene să depună eforturi masive pentru a face faţă unui dezastru umanitar de proporţii masive”, a spus şeful statului de la tribuna ONU.

“Sărăcia ar putea duce la disperare și frustrare, ceea ce s-ar putea transforma în sămânța extremismului și a violenței. În același timp, pacea și securitatea — fie că se situează la nivel internațional, fie că reprezintă o chestiune națională — constituie premise majore pentru dezvoltarea durabilă”, a adăugat acesta.

Potrivit lui Klaus Iohannis, “dacă nu găsim cele mai adecvate mijloace de a le soluționa pe fiecare dintre ele, fiecare val de migrație îl va depăși pe cel anterior”. “Orice națiune are obligația de a salva oameni, de a-i susține și de a-i proteja”, a punctat preşedintele.

România îşi va revizui Strategia Naţională de Dezvoltare Durabilă, pentru a integra noile Obiective de Dezvoltare din agenda ONU, în special problemele ce ţin de excluziunea socială.

Ieri, liderii statelor membre ONU au adoptat Agenda 2030, planul de dezvoltare durabilă a planetei.