Confidenţialitate

Președintele Iohannis cere guvernului un sistem de avertizare rapidă a populației în situații de criză

Într-un mesaj postat pe site-ul Palatului Cotroceni, președintele Klaus Iohannis solicită Guvernului să implementeze de urgență un sistem de avertizare rapidă a populației în situații de criză, în contextul furtunilor care au lovit vestul țării.

‘Furtunile care au lovit cu o violență extremă România, în cursul zilei de duminică, arată vulnerabilitățile și ineficiența sistemului de prevenire a populației și reducere a riscului de producere a dezastrelor. Fenomenele meteo foarte grave au provocat numeroase pierderi de vieți omenești și au lăsat în urmă zeci de răniți. Gândurile mele de compasiune se îndreaptă către familiile îndoliate, cărora le transmit sincere condoleanțe. Totodată, le doresc însănătoșire grabnică celor răniți și le mulțumesc salvatorilor.

Protejarea vieții cetățenilor și prevenirea populației în cazuri extreme sunt obiective prioritare ale Guvernului. În contextul creșterii frecvenței și intensității fenomenelor meteo periculoase, nu pot fi tolerate niciun fel de disfuncționalități în procesul de comunicare internă a instituțiilor statului, care au datoria nu doar de a interveni pentru a remedia consecințele dezastrelor, dar și de a preveni, prin diseminarea în timp util de informații care să avertizeze populația asupra pericolelor iminente.

În consecință, solicit Guvernului să explice în cel mai scurt timp dacă procedurile au fost respectate în astfel de cazuri și cine se face vinovat de neglijență sau incompetență. Trebuie să aflăm dacă informările meteorologice au fost emise în timp util și în conformitate cu amploarea fenomenelor naturale. De asemenea, solicit Guvernului să ia urgent măsurile care se impun pentru implementarea unui sistem de avertizare rapidă a populației, dar și pentru perfecționarea procedurilor de management integrat al situațiilor de criză. Absența unui astfel de sistem reprezintă un factor de risc la adresa siguranței naționale.

Existența unui asemenea sistem ar fi putut evita tragedii ca cele petrecute în cursul zilei de duminică. Este inadmisibil ca într-o țară precum România, recunoscută pentru numărul mare de specialiști IT și pentru viteza de Internet, să nu existe până acum o inițiativă guvernamentală prin care să fie realizat un sistem de avertizare pentru toți cetățenii.

Pasarea responsabilității între diversele structuri ale statului nu salvează vieți și nici nu ajută la diminuarea pagubelor materiale. Dacă există autorități ale statului și persoane în funcții publice care nu au acționat conform atribuțiilor, acestea sunt obligate să răspundă în fața legii.

Totodată, pe lângă perfecționarea sistemelor și procedurilor, pregătirea cetățenilor pentru situații de urgență, în care școala să aibă un rol important, este absolut necesară. Numai printr-o campanie continuă de educare și conștientizare a populației putem dezvolta capacitatea de anticipare și reacție a oamenilor atunci când se confruntă cu asemenea fenomene meteo periculoase sau cu alte situații de criză’, se arată în mesajul adminstrației președinției.

Furtunile au ucis 8 oameni şi au rănit câteva zeci în jumătatea de vest a ţării, unde vântul a doborât copaci şi a smuls acoperişuri. Mai multe maşini au fost distruse. Unele victime, între care copii, au fost surprinse în parcuri sau pe străzi.

Bilanţul provizoriu indică 5 decese în judeţul Timiş. Alte două persoane au murit în Bistriţa-Năsăud, iar una în judeţul Arad.

Pagube însemnate au fost anunţate în mai multe judeţe. Numeroase localităţi au rămas fără electricitate, stâlpii de înaltă tensine fiind doborâţi. Echipele de la deranjamente lucrau peste noapte pentru remedierea defecţiunilor.

Circulaţia rutieră a fost perturbată. Mai multe trenuri au rămas blocate din cauza arborilor prăbuşiţi sau a firelor de înaltă tensiune doborâte de vânt.

Intervenţiile sunt monitorizate la Ministerul de Interne, unde a fost creată o celulă de criză, dată fiind situaţia neobişnuită provocată de vremea extremă.

Şefa Internelor, Carmen Dan, merge luni în zonele lovite de furia naturii, pentru a vedea dezastrul de la faţa locului. În unele şcoli, nu se fac astăzi cursuri.

Jandarmii şi militarii a fost mobilizaţi în sprijinul celor năpăstuiţi, după cum a anunţat premierul. Mihai Tudose a adăugat că, săptămâna aceasta, va începe implementarea unui sistem de alertare a populaţiei prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă.

Pe perioada furtunilor, suntem sfătuiţi să ne adăpostim în locuri sigure şi să deconectăm aparatura casnică. De asemenea, parcarea autoturismelor se face în zone cât se poate ferite, la distanţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

Știrea se actualizează