Președintele Iohannis a promulgat Legea dării în plată

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că a promulgat Legea dării în plată. Tot joi legea va fi publicată în Monitorul Oficial. Proiectul va intra în vigoare la 15 zile de la data publicării în Monitorul Oficial, mai exact de la jumătatea lunii mai.

„Această lege a ajuns iniţial la mine, am retrimis- o în Parlament cu câteva observaţii pentru că la acel moment legea nu a fost foarte bine elaborată. Parlamentul a luat în considerare aceste observaţi trimise, a modificat legea corespunzător şi mi-a retrimis legea în forma nouă. Am apreciat faptul că Parlamentul a ţinut cont de observaţile mele şi consider că legea, aşa cum a ajuns la promulgare, este în regulă. Am promulgat legea şi astăzi va fi publicată în Monitorul Oficial”, a declarat Klaus Iohannis.

Legea dării în plată a fost adoptată de Camera Deputaților pe 13 aprilie, cu majoritate de voturi. Au fost 207 voturi pentru, o abținere și un vot împotrivă.

Legea a fost aprobată în aplauzele sălii. Anterior, parlamentarii au votat favorabil legea pe articole.

Toţi deputaţii au recomandat, în timpul dezbaterii, adoptarea legii, astfel încât românii care întâmpină dificultăți financiare pot scăpa de creditul ipotecar, după ce vor preda casa cumpărată.

Plafonul maxim pentru suma împrumutată de la bancă pentru achiziţia locuinţei este de 250.000 de euro, iar programul Prima Casă a fost eliminat din lege.

Legea se va aplica pentru cei care au luat creditul pentru achiziţia unei locuinţe sau a unui teren pe care să se construiască locuinţa, chiar şi în cazul creditelor de nevoi personale cu ipotecă. Aceștia trebuie să demonstreze că este singura lor casă și că locuiesc în ea.

Deputaţii jurişti au votat aplicarea legii şi persoanelor care sunt executate silit de către bănci. Dacă acestea depun o solicitare, în cazul lor se vor sista popririle pe alte bunuri, în cazul în care acestea există.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS