Președintele Emmanuel Macron merge la Beirut

Din Franța, au plecat în această dimineață pompieri care îi vor ajuta pe salvatorii libanezi să caute victime. Cel puțin 21 de francezi au murit în explozii, potrivit datelor disponibile până la această oră.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, este primul lider străin care merge astăzi la Beirut, pentru a încuraja țara aflată în doliu national. Libanul este o fostă colonie franceză.

În ceea ce privește ancheta locală, șeful Vămii din Liban a dat vina pe șeful portului din Beirut care, acum 6 ani, a permis intrarea vasului cu nitrat de amoniu în port.

Tot șeful Vămii acuză că a făcut 5 plângeri la judecători, în care a reclamat riscul depozitării a 2750 de tone de material explozibil în port, dar magistrații nu ar fi dispus nicio măsură.

Noul bilanț al tragediei din Beirut, anunțat de Ministrul Sănătății, indică 135 de decese și aproximativ 5000 de răniți. Alte zeci de persoane sunt încă date dispărute, iar printre dărâmături echipele de căutare încă mai trag speranțe că vor găsi supraviețuitori.

Guvernul libanez a anunțat decretarea stării de urgență pe o perioadă de două săptămâni. Sunt trei zile de doliu național în Liban, după exploziile de marți.

Guvernatorul capitalei Beirut, Marwan Abboud, a declarat că între 200.000 şi 250.000 de oameni şi-au pierdut locuinţele, iar autorităţile iau măsuri pentru a le asigura hrană, apă şi adăpost.

”Valoarea pagubelor este estimată între 3 şi 5 miliarde de dolari, poate chiar mai mult”, a afirmat Marwan Abboud într-un interviu televizat.

Aproape 3.000 de tone de azotat de amoniu au luat foc și apoi au explodat într-un depozit din portul orașului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS