Confidenţialitate

Explozie puternică în Beirut | VIDEO

ACTUALIZARE: Bilanțul exploziilor din Beirut a ajuns la 100 de morți și peste 4.000 de răniți

ACTUALIZARE: Miercuri va fi zi de doliu național în Liban

ACTUALIZARE: Zona exploziei rămâne în continuare cuprinsă de flăcări. Președintele Libanului a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare.

Orașul Beirut, capitala Libanului, a fost zguduit de o explozie puternică în care cel puțin 10 persoane și-au pierdut viața, potrivit BBC, care citează autoritățile locale.

Unele surse locale indică că nu ar fi vorba despre un atac, ci un accident produs la o fabrică de artificii. În schimb, agenţia de ştiri libaneză NNA relatează, citând două surse de securitate, că explozia s-a produs într-o zonă a portului unde sunt depozitaţi explozibili.

Nu se ştie încă ce a provocat explozia.

Explozia a fost una puternică, provocând panică în capitala libaneză. Ferestrele mai multor clădiri din oraş şi de la periferie au fost sparte de forţa deflagraţiei, iar un fum dens s-a ridicat deasupra portului.

O femeie care locuieşte la câţiva kilometri depărtare de locul exploziei a declarat la CNN că geamurile i-au fost sparte și a perceput momentul deflagrației ca pe un cutremur puternic.

Ministrul Sănătății, Hamad Hasan vorbește de un număr mai mare de răniți și de pagube însemnate în zona portului. Aproape toate vitrinele magazinelor din cartierele Hamra, Badaro şi Hazmieh au fost spulberate.

Agenția Reuters transmite video live de la fața locului imagini din care se poate deduce un dezastru de proporții cel puțin în zona portului:

În special pe Twitter apar imagini cutremurătoare din diferite părți ale orașului:

Explozia din Beirut vine pe fondul unor tensiuni locale legate de procesul asasinării lui Rafic Baha El Deen Al Hariri, prim-ministru al Libanului din 1992 până în 1998 și din nou din 2000 până la demisia sa din 20 octombrie 2004.

Un tribunal ONU urma să dea verdictul în procesul pentru asasinarea lui Rafic Baha El Deen Al Hariri printr-un atac cu bombă în 2005. Cei patru bărbați, judecați în absență, sunt membri ai grupării șiite Hezbollah, care a negat consistent că a avut vreun rol în asasinarea lui Hariri.