Confidenţialitate

Președintele Biden, despre varianta Omicron: Sunt motive de îngrijorare, dar nu de panică!

Preşedintele SUA a îndemnat la calm în contextul răspândirii noii variante a coronavirusului SARS-CoV-2, pe care experții au botezat-o Omicron.

“Sunt motive de îngrijorare în faţa acestei noi variante, însă nu sunt motive de panică”, a spus Joe Biden, luni, într-un discurs susţinut de la Casa Albă.

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, președintele i-a îndemnat pe americani să se vaccineze, inclusiv cu doza booster, şi să poarte mască sanitară în interior, estimând că “mai devreme sau mai târziu” această nouă variantă va ajunge şi în SUA.

De asemenea, preşedintele nu anticipează ”în acest stadiu” noi restricţii pentru călătoriile internaţionale, nici măsuri de carantină în SUA. Potrivit lui, “dacă oamenii s-au vaccinat şi poartă mască, nu este nevoie de lockdown”.

Întrebat despre o eventuală obligativitate a vaccinării sau testării pentru a putea călători cu avionul în interiorul SUA, preşedintele democrat a spus: “În acest stadiu, aceasta nu este o recomandare” a comunităţii ştiinţifice.

Joe Biden a adăugat că va prezenta, joi, o strategie detaliată de gestionare a pandemiei în timpul iernii, “amplificând vaccinarea, rapelurile, testele”.

SUA şi-au închis deja frontierele în faţa călătorilor din opt ţări ale Africii Australe.

Lista ţărilor unde au fost detectate cazuri de contaminare cu Omicron continuă să crească, mai ales în Europa, după ce primele cazuri au fost reperate în Africa Australă în noiembrie, ceea ce a determinat numeroase state să-şi suspende călătoriile spre această regiune şi să instituie restricţii preventive.