Confidenţialitate

Președintele Băncii Mondiale: „Este greu de văzut cum vom evita o recesiune” | AUDIO

Războiul din Ucraina ar putea provoca o recesiune globală pe măsură ce prețurile la alimente și energie cresc, avertizează președintele Băncii Mondiale. Statele în curs de dezvoltare vor fi cele mai afectate.

„Când ne uităm la PIB-ul global este greu de văzut acum cum vom evita o recesiune”, a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass, la o conferință a Camerei de Comerț din SUA.

Germania, a patra economie mondială, a încetinit deja semnificativ din cauza prețurilor ridicate la energie, a spus el.

„Ideea dublării prețurilor la energie este suficientă pentru a declanșa o recesiune de una singură” a avertizat Malpass.

Luna trecută, Banca Mondială și-a redus prognoza de creștere globală pentru 2022 cu aproape un punct procentual, de la 4,1% la 3,2%, din cauza inflației pandemice și a „incertitudinii politice”.

Între timp, țările în curs de dezvoltare au fost afectate de lipsa îngrășămintelor, a stocurilor de alimente și a aprovizionării cu energie, a mai explicat Malpass.

El a apreciat că economia rusă şi cea ucraineană ar urma să înregistreze scăderi semnificative, în timp ce Europa, China şi Statele Unite se vor confrunta cu o încetinire a creşterii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Prețurile vor avea afișate și costurile cele mai mici ale produselor din ultimele 30 de zile, au stabilit guvernanții | AUDIO

Foto: Shutterstock