Confidenţialitate

Președintele Asociației Serviciilor de Ambulanță: Intervenția pe teren, în cazul Ekeng, a fost stângace

Interventia cadrelor medicale de pe stadionul Dinamo a fost stangace, este de parere medicul Cristian Grasu, presedinte Asociatiei Serviciilor de Ambulanță din Romania.
Vă reamintim, jucatorul camerunez Patrick Ekeng, în vârstă de 26 de ani a murit vineri seară, după ce s-a prăbușit pe terenul de fotbal, în timpul meciului Dinamo – Viitorul.

“Intervenția a fost stângace și, în mod clar, neprofesionistă. Au intervenit mulți, după parerea mea, prea mulți, fiecare făcând ceea ce credea ca e potrivit, fără ca niciunul dintre ei să dea dovada că știe cu adevărat ce trebuie să facă. Un pacient în stop cardio respirator nu are ce căuta să fie deplasat la spital, până nu este adus la o stare care să îi permită să fie deplasat. Or, în stop cardio respirator nu ne apucăm sa mobilizăm pacientul, pentru că asta înseamnă să întrerupem manevrele de resuscitare, ceea ce este posibil pentru un maxim de 10 secunde”, afirmă Cristian Grasu.

Acesta precizează că dacă jucătorului i s-ar fi facut imediat manevre de resuscitare, ar fi căștigat timp pentru a putea ajunge în siguranță la spital. “Categoric putea să câștige timp pentru el, în așa fel încât intervenția profesioniștilor să aibă loc în condiții mai bune”, spune Cristian Grasu.

De altfel, medicul de gardă de la Spitalul Floreasca, acolo unde a fost transportat Patrick Ekeng, a firmat ca a fost adus la Spitalul Floreasca în stop cardio-respirator, iar în ambulanţă nu i s-au făcut manevre de resuscitare. La Camera de gardă a spitalului au fost incepute manevrele de resuscitare care au durat aproximativ o oră şi 30 de minute, insa fara rezultat.

Cristian Grasu, președintele Asociației Serviciilor de Ambulanta din Romania, anunța că la sfârșitul lunii mai va fi organizat un curs de prim ajutor pe Arena Națională, la care vor putea participa peste 12.000 de oameni. De altfel, Cristian Grasu amintește că în 2011, chiar pe stadionul Dinamo a fost organizat un alt curs similar, de acordare a primului ajutor, la care au participat peste 7400 de oameni.