Confidenţialitate

Klaus Iohannis: Consiliul European din 9 și 10 februarie nu va avea pe ordinea de zi chestiunea Schengen. LIVE UPDATE | VIDEO

Roberta Metsola – președinta Parlamentului European – vine luni, 19 decembrie 2022, în România. Roberta Metsola va sta două zile în țara noastră: luni se va întâlni cu președintele României și se va adresa Parlamentului, iar marți se va întâlni cu tinerii de la Facultatea de Drept din București pentru un dialog în cadrul evenimentului „Împreună suntem Europa”.

UPDATE 15:15. Roberta Metsola în conferința de presă comună cu președintele României. Principalele declarații

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis

  • Am avut foarte multe chestiuni de discutat;
  • Aș menționa Schengen, subect în discuțiile noastre. Am apreciat în mod deosebit implicarea doamnei;
  • Am rugat-o să păstreze această abordare și acest optimist și în continuare;
  • Unitatea este arma cea mai puternică pe care o avem indiferent dacă vorbim despre războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei unde unitatea este vitală sua altye crize unde fără unitate nu vorm reuși să facem față;
  • Unitate și solidaritate – este nevoie de ambele și în relația cu Ucraina, dar și în interiorul uniunii;
  • O chestiune complicată, neașteptată este scandalul care a izbucnit acum câteva zile în PE legat de acuzații de corupție. O susținem 100%;
  • O chestiune care a dispărut aproape din vizor este extinderea UE. Parlamentul și doamna președintă în mod expres au fost alături de noi când am hotrât acordarea statutului de candidat Republicii Moldova și Ucrainei, iar acum în ultima sesiune am acordat statul de candidat și Bosniei-Herțegovina.

Principalele declarații ale Robertei Metsola

  • Este prima mea vizită și sunt deosebit de bucuroasă să fiu aici în perioada sărbătorilor, un anotimp improtant pentru români și toată Europa;
  • România aparține spațiului Schengen și vom continua să promovăm această chestiune în ciuda dezamăgirilor și întârzierilor din 2022;
  • Am rugat liderii europeni să îndeplinească promisiunile făcute acestei țări în urmă cu 11 ani. Toate condițiile pentru aderare sunt îndeplinite. Trebuie să mergem mai departe, să insistăm ca această chestiune să aibă loc în 2023.

Întrebări și Răspunsuri

Jurnalist: Problema Austriei este migrația ilegală. Cer măsuri la nivelul UE privind consolidarea granițelor. Sunt probleme care nu țin doar de România. Cine ar trebui să se implice și ce măsuri trebuie luate astfel încât veto-ul Austriei să nu mai fie necesar?

Roberta Metsola: Suntem optimiști cu privire la președinția suedeză. Ministrul și Guvernul se pare că vor avea o președinție de excepție. În ceea ce privește migrația, dezbaterea are loc în fiecare țară. Este un subiect care domină alegerile europene și este un subiect care, în funcție de țară, poate să fie un lucru cu aspect sezonieri. Intrarea în Schengen consfințește de iure ce se întâmplă de facto în momentul de față.

Klaus Iohannis: Am avut o discuție destul de lungă cu prim-ministrul Suediei și este clar că domnia sa cunoaște problema. Este în temă cu solicitările noastre, cu problematica în general și părerea domniei sale a fost că această chestiune trebuie repusă în discuție.

Chestiunea Schengen nu se discută la Consiliul European, ci la Consiliul JAI – un format al miniștrilor de Interne din cadrul Consiliului UE. Imediat după ce cele două chestiuni în discuție vor fi clarificate politic prin discuții bilaterale în diferite formate sunt convins că va fi pusă problema în JAI. Convingerea mea este că atunci când va fi pusă pe agendă va primi un răspuns pozitiv. Nu ne permite, noi UE, încă un eșec.

Consiliul European din 9 și 10 februarie nu va avea pe ordinea de zi chestiunea Schengen. Trebuie să înțelegem că aceste chestiuni trebuie rezolvate înainte să se voteze încă o dată în JAI. Voi continua toate discuțiile, însă nu mă aștept ca la Consiliul Extraordinar din februarie să fie dezbătură. Sunt optimist că în continuare vom găsi soluții și pentru votul austriac și pentru abordarea olandeză pentru Bulgaria.

Jurnalist: Ați spus săptămâna trecută că ați refuzat de 2 ori invitația de a merge la cupa Mondială din Qatar pentru că aveți îngrijorări. Dacă nu aveați, ați fi mers?

Roberta Metsola: Golurile existente trebuie astupate. Dacă există o lipsă de transparență din partea membrilor individuali, trebuie să rezolvăm problema. Am dispus deja o oprire în integrala acestor lucruri și o întărire a regulilor și a reformelor astfel încât să nu se mai întâmple așa ceva.

Klaus Iohannis: Nu am alte informații decât cele comunicate de PE.

UPDATE 14:49. Roberta Metsola a fost primită la Palatul Cotroceni de președintele României

Președinta Parlamentului European Roberta Metsola a fost primită la Palatul Cotroceni de președintele României Klaus Iohannis.

Programul Robertei Metsola în România

Luni, 19 decembrie 2022

  • 14:30 – Întâlnire cu președintele României – Klaus Iohannis;
  • 15:10 – Conferință de presă comună cu Klaus Iohannis;
  • 16:00 – Întâlnire cu premierul României – Nicolae Ciucă;
  • 17:00 – Întâlnire cu președinta Senatului – Alina Gorghiu;
  • 17:30 – Întâlnire cu președintele Camerei Deputaților – Marcel Ciolacu;
  • 18:00 – Discurs în Parlamentul României.

Marți, 20 decembrie 2022

  • 10:20 – Dialog cu tinerii de la Facultatea de Drept – București în cadrul evenimentului „Împreună suntem Europa”.

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Sursa foto: Captură foto / Presidency

Citește și: Votul Austriei din Consiliul JAI „rămâne nejustificat”, spune Bogdan Aurescu. „Îndepliniți toate cerințele”, a transmis Ursula von der Leyen | AUDIO