Premiul NOBEL pentru Medicina pentru oamenii de stiinta americani James Rothman & Randy Schekman – si germanul Thomas Südhof

Descoperirile lor, ce vizează sistemul de transport din interiorul celulei – unul extrem de precis, sunt extrem de importante pentru că orice ‘neregulă’ apărută în acest sistem poate provoca boli grave.

Doi oameni de știință americani – James Rothman și Randy Schekman – și unul german Thomas C. Südhof sunt câșitgătorii premiului Nobel pentru Medicină:

Au fost recompensaţi pentru descoperirea sistemului de transport din interiorul celulei, graţie căruia ‘moleculele sunt transportate în celulă în locul potrivit, la momentul potrivit, a explicat Comitetul Nobel.

Fiecare celulă este o ‘uzină’ care produce şi exportă molecule. De exemplu, insulina este sintetizată şi eliberată în fluxul sangvin iar o serie de semnale chimice, denumite neurotransmiţători, sunt transmise de la o celulă nervoasă la alta. Aceste molecule sunt transportate în celulă în mici ‘pachete’, denumite ‘vezicule’.

Cei trei laureaţi ai premiului Nobel au descoperit principiile moleculare care guvernează felul în care această ‘încărcătură’ este condusă în celulă.

Când în acest sistem extrem de precis au loc perturbații, apar efecte grave ce pot duce la declanşarea unor boli severe, precum maladiile neurodegenerative, diabetul şi bolile imunitare.

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (aproximativ 930.000 de euro).

Premiul poate fi împărţit între cel mult trei câştigători la fiecare categorie, cum se întâmplă anul acesta la Medicină.