Confidenţialitate

Premiile decernate celor mai buni jurnaliști din 2018 la Gala Premiilor Superscrieri #8

Ediția #8 a Galei Premiilor Superscrieri, moderată de Amalia Enache și Tudor Mușat și organizată de Fundația Friends For Friends (ffff.ro) i-a premiat aseară, 25 martie, pe scena Teatrului Național București – Sala Studio, pe unii dintre cei mai buni autori din România care ne-au relevat aspecte importante ale realității anului 2018.

„După mine, un jurnalist adevărat ar trebui să îndeplinească următoarele calități: în primul rând să fie sincer, adică o transparență față de sine și de realitatea care îl înconjoară. În al doilea rând, să aibă curajul de a spune adevărul așa cum îl vede și, suplimentar, de a-l apăra în momentul în care i se contestă. Iar dacă e convins de contestatari că nu deține adevărul în întregimea lui, să accepte această situație. Adică să fie sincer până la capăt. Un jurnalist trebuie să aibă o agerime a cozii ochiului – să prindă toate aceste micro-formații ale cotidianului care tulbură viziunea și să aibă capacitatea de a le înlătura.” – Mihai Șora, filozof și eseist, cu un mesaj special pentru Gala Superscrieri.

Marele câștigător al serii a fost jurnalistul de investigație Victor Ilie, ale cărui investigații denunță corupția din interiorul sistemului medical românesc. „Spitalul meu de stat” și „Institutul de boli inventate”, publicate pe RISE Project au câștigat premiul I la categoria Investigație, iar cel din urmă și marele premiu Superscrierea Anului, în valoare de 1500 de euro, susținut din donațiile private ale comunității Romanian Business Leaders.

„Sunt super-fericit că am luat cel mai premiu dintre premiile pe care le poate lua un reporter în România, pentru că textele mele au mai ajuns la niște oameni. Dintre oamenii ăștia, dacă le place textul, sper ca macar 1 sau 2 își vor găsi curajul să povestească despre mizeriile pe care le văd la muncă, fie că lucrează într-un spital, într-o primărie sau în marile corporații globale.” – Victor Ilie, marele câștigător, în prezent jurnalist Inclusiv.

Premiul juriului, strâns din taxa de înscriere în concurs a fost acordat redacției Să fie lumină, pentru întreaga activitate de documentare a cultelor religioase în anul 2018. „Foarte mulți dintre voi și dintre noi ne-am întrebat cum Dumnezeu am ajuns la referendumul de anul trecut. Dacă aveam proiectul Să fie lumină poate nu mai ajungeam.” – Teodor Tiță, director de știri Europa FM, membru al juriului.

Premiul Superscrierea Cititorilor, ales prin votare și susținut de cititorii care au cumpărat Cartea Superscrieri 2.0, a mers către redacția Recorder.ro, pentru materialul Catedrala Umilirii Neamului.

„Din peste cele 30 de premii din seara aceasta, unul singur a mers către presa tradițională. Mă gândeam că asta poate fi o știre, nu? Unul din 30 – restul e la „zona curată a presei noastre”. Zona curată a presei înseamnă să onorăm nu doar talentul, ci să onorăm publicul lăsând să ajungă la el acele articole care sunt cu adevărat cele mai bune, care exprimă cel mai bun, relevant și muncit dintre actele jurnalistice de pe parcursul unui an și nu ceea ce noi calificăm drept imaculat, pur și conform cu propriile noastre credințe.

Cred că așa îi respectăm cu adevărat pe cei despre care scriem sau relatăm. Ani de zile am citit zeci de materiale senzaționale la Premiile Superscrieri despre incluziune, despre acceptare, despre toleranță și despre gestul de a fi împreună. în același timp mi se pare că, an de an, Premiile Superscrieri par că exclud tot mai mult o parte a presei, care n-ar fi suficient de cinstită în ochii noștri, ai celor care facem selecția aici. Noi ca jurnaliști pledăm contra etichetărilor, contra categoriilor, dar atunci când vine vorba de aceste premii mă gândesc dacă nu cumva votăm în funcție de niște bariere ale corectitudinii și cinstei, care ne izolează de fapt.” – Cătălin Tolontan, redactor șef Libertatea, membru al juriului.

Lista de câștigători a fost selectată de juriu din cele peste 200 de aplicații înscrise de autori în competiție și acoperă presa scrisă, video și foto din anul 2018, preponderent independentă, dar și mainstream: Emilia Șercan – președinte juriu, Bogdan Dincă, Cătălin Tolontan, Dan Duca, Florin Negruțiu, Georgiana Ilie, Irina Păcurariu, Marius Comper, Mary Vignoles, Mihnea Măruță, Mona Dîrțu, Oana Giurgiu, Paula Herlo, Paul Radu, Petruț Călinescu, Robert Schwartz, Teodor Tiță și Tudor Chirilă ca jurat special. Precizare: ca în fiecare an, în cazul conflictelor de interese, membrii juriului s-au recuzat de la evaluarea anumitor materiale înscrise.

PREMIILE PE CATEGORII DE CONCURS – premiile I în valoare de 800 de euro fiecare au fost susținute de FAN Courier, Orange România, Centrul pentru Jurnalism Independent, Kaufland și Enel.
PORTRET- categorie susținută de FAN Courier
PREMIUL I x2: Diana Meseșan, Ca pe tine însuți – Scena9 și Elena Stancu, seria „Aveți grijă de copii” – Teleleu.eu
PREMIUL II: Irina Tacu, Nicăieri nu-i mai bine – Decât o Revistă
PREMIUL III: Valentin Șchiopu, Dorina nu s-a dat cu Securitatea – PressOne

REPORTAJ – categorie susținută de Orange România
PREMIUL I: Diana Meseșan, Sindromul Italia – Scena9
PREMIUL II: Nicoleta Rădăcină, fotografii de Andrei Pungovschi, Pentru tine, ceva veșnic – Decât o Revistă
PREMIUL III x2: Andrei Crăciun, Profetul – Să fie lumină și Oana Moisil, Cei care pleacă – Recorder.ro

INVESTIGAȚIE – categorie susținută de Centrul pentru Jurnalism Independent
PREMIUL I: Victor Ilie, Spitalul meu de stat și Institutul de Boli Inventate, RISE Project
PREMIUL II: Bianca Felseghi, Suveica prin care guvernul Orbán finanţează campania de identitate a secuilor – PressOne și Liuba Șevciuc, Olga Ceaglei, Nicolae Cușchevici, Paradisul oligarhului – RISE Moldova
PREMIUL III: Ovidiu Vanghele, Paula Căbescu, Omul nostru din Monaco – Să fie lumină

OPINIE – categorie susținută de Kaufland
PREMIUL I: Oana Moisil, Pentru că nu e bine acasă – Decât o Revistă
PREMIUL II: Smaranda Bălan, Statul în cap și statul în tăcere: două imagini cu copii din România, între Pitești și Sibiu – Republica.ro
PREMIUL III: Andrei Crăciun, Basarabia e România, dar Republica Moldova nu e – Recorder.ro

TV&VIDEO JURNALISM
PREMIUL I: Andrei Udișteanu, David Muntean, „Nu e nimeni acasă”, Recorder.ro
Materialul a primit în urma acestui premiu invitația de a fi difuzat în cadrul TIFF – Festivalul Internațional de Film Transilvania, alături de motivația organizatorilor: „este o temă de actualitate, care a apărut recurent în media din ultimul an și credem că e important să provocăm o dezbatere în acest sens.”
PREMIUL II: Liuba Șevciuc, Iurie Sanduța, Brigada de mercenari – RISE Moldova
PREMIUL III: Liviu Tofan, Brașov 1987. Doi ani prea devreme – TVR

FOTOJURNALISM – categorie susținută de Enel
SUBCATEGORIA FOTOGRAFIE DOCUMENTARĂ
PREMIUL I: Ioana Cîrlig, Nothing to Fear – ioanacirlig.ro
PREMIUL II: Mircea Reștea, Oamenii de pe Pirita – DoR & Documentaria
PREMIUL III: Octav Ganea, Emigranți – Inquam Photos
SUBCATEGORIA FOTOGRAFIE DE NEWS
PREMIUL I: Ioana Moldovan, Miss & Mister Down – ioanamoldovan.blogspot.com
PREMIUL II: Ovidiu Dumitru Matiu, Lăsatul de sec – Inquam
PREMIUL III: Radu Tuță, Protest Piata Victoriei 10 august 2018 – Agerpres

Premiul special Acti-vloggerul anului, creat împreună cu Bitdefender și jurizat împreună cu Tudor Chirilă, a fost oferit lui Mihai Alexandru Hash – o voce tânără care are potențialul de schimba percepții și își mobilizează comunitatea în scopuri sociale.

Foto: Liviu Florin Albei