Confidenţialitate

Premierul Viorica Dăncilă: OUG pentru cei aflați în concediu medical & femeile în concediu prenatal

În prima reacție după protestul mămicilor de duminică de la Guvern, premierul a anunţat că Guvernul va rezolva, săptămâna aceasta, prin ordonanță de urgență, problema indemnizațiilor pentru femeile aflate în concediu prenatal.

Aceste indemnizații, alături de sumele încasate de cei aflați în concediu medical, au scăzut, după ce modul de calcul al contribuțiilor sociale a fost modificat, spune Viorica Dăncilă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cei care au pierdut deja bani din salariu sau din indemnizații îi vor putea recupera printr-o declaraţie rectificativă. Sunt așteptate lămuriri săptămâna aceasta după ședința de Guvern.

Duminică, la prânz, câteva zeci de persoane – în special mame, unele însoțite de copii – au participat la un flash-mob în fața Guvernului, arătându-le guvernanților, în simbolic, câte un cartonaș roșu pentru a riposta față de modificările aduse Codului Fiscal.

În așteptarea lămuririlor, sindicatele încep protestele

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ amenință cu proteste de amploare dacă Guvernul nu va rezolva problema banilor pentru concedii medicale – dar și problema unor salarii din Educație care ar fi prea mici.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sindicaliștii Federației Sindicatelor Libere din învățământ spun că miercuri și joi aproximativ de 100-200 de sindicaliști FSLI își vor cere drepturile în stradă și vor picheta Ministerul Muncii.

Cer modificarea Ordonanței 3 din 2018 care a făcut ca angajații aflați în concediu medical să primească mai puțini bani la salariu.

De asemenea, reclamă faptul că salariile lor au fost greșit stabilite prin noua Lege a Salarizării Bugetarilor.

Și, nu în ultmul rând, profesorii vor să aibă posibilitatea de a se pensiona mai devreme cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard.

Federaţia  Sindicatelor Libere din Învăţământ a trimis memorii cu revendicările către Guvern și mai multe instituții publice de câteva săptămâni, însă nu au primit până acum niciun răspuns.