Confidenţialitate

Premierul propune ca în sistemul de impozitare a locuințelor să fie luată în calcul valoarea de piață a imobilelor

În calcularea impozitelor pe locuințe s-ar putea ține cont de valoarea de piață a imobilelor, nu de amplasarea lor – așa cum se întâmplă în prezent.

Iată ideea avansată de premierul Dacian Cioloș, în cadrul unei întâlniri cu autoritățile locale.

Șeful Guvernului le-a spus primarilor și consilierilor județeni că instituțiile pe care le conduc nu vor primi mai mulți bani de la bugetul central, în următorii 2 ani.

Din acest motiv, orașele și comunele trebuie să găsească soluții pentru a-și asigura surse suplimentare de venituri, a spus Dacian Cioloș.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Trebuie să spunem deschis că în următorii 2 ani (2016-2017) nu există perspectiva unor creșteri semnificative ale transferurilor de la bugetul central sau al transferului a noi surse de venit (din actualul nomenclator de taxe și impozite).

Noul Cod Fiscal oferă o relaxare fiscală care sperăm să aibă un efect benefic atât asupra dezvoltării economice, cât și asupra gradului de colectare a veniturilor bugetare, dar acesta, foarte probabil, nu se va manifesta imediat. 

De aceea, principalele soluții pentru a crește sursele de venituri ale autorităților locale ar putea fi: îmbunătățirea colectării taxelor și impozitelor locale, eliminarea evaziunii fiscale la nivel local, regândirea sistemului de impozite și taxe locale, mai ales a impozitului pe proprietate – poate analizăm trecerea la un sistem de impozitare bazat pe valoarea de piață a imobilelor și nu pe baza amplasării lor”, a spus premierul la cea de-a XIX-a sesiune ordinară a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România.

Dacă vor exista autorități locale care vor schimba sistemul de impozitare, valoarea taxelor pe locuințe ar putea să crească, în unele cazuri.