Premierul Orban, la Piaţa Universităţii

Premierul Ludovic Orban a depus, sâmbătă, la Piaţa Universităţii, coroane de flori la Monumentul dedicat victimelor Mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi la Monumentul „Kilometrul zero al democraţiei”.

Au trecut 30 de ani de la acea pagină neagră a istoriei post-decembriste.

Regimul condus pe atunci de Ion Iliescu a îndepărtat prin forţă ultimii manifestanţi rămaşi în Piaţa Universităţii după protestul anticomunist maraton început în 22 aprilie 1990.

Acțiunea represivă a culminat aducerea minerilor la București.

Ludovic Orban s-a întâlnit la fața locului cu fostul preşedinte Emil Contantinescu.

În cadrul alocuțiunii susținute, premierul a remarcat că dosarul care vizează revoltele din 1990 nu este „nici până azi” finalizat, făcând apel la magistrați să facă lumină și „să-i pedepsească pe vinovați”.

Șeful executivului a mai spus că „lucrurile abominabile” care s-au petrecut în zilele de 13, 14 și 15 iunie „au lăsat urme adânci în conștiința românilor.

„Au reprezentat o pată pe obrazul României, zeci de ani, și această pată trebuie scoasă de pe obrazul României, iar lucru acesta nu poate fi realizat decât prin pedepsirea vinovaților. Manifestația din Piața Universității a fost o manifestație pentru libertate, democrație și demnitate. Au participat oameni frumoși, care au visat la o Românie democratică și care, până la urmă, au reușit să aducă România acolo unde îi este locul”, a mai spus Ludovic Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis a depus, joi, coroane de flori la Piața Universității.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS