Confidenţialitate

Premierul Olandei vine în România. Mark Rutte va fi primit de Klaus Iohannis la Cincu | AUDIO

În condițiile în care de ani întregi se opune intrării României în spațiul de liberă circulație Schengen, peemierul Olandei vine săptămâna viitoare în țara noastră. Președintele Klaus Iohannis spune că Mark Rutte vine să viziteze trupele olandeze care ajută România să aibă o securitate mai bună, dar premierul Olandei ajunge la noi în contextul în care toți liderii europeni cu excepția sa, s-au convins să susțină intrarea României în Schengen de la 1 ianuarie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aflat la reuniunea liderilor europeni de la Praga, președintele Klaus Iohannis a confirmat informația că premierul Olandei vine în România. Surse politice au precizat pentru Europa FM că cei doi lideri vor avea o discuție cu această ocazie, miercuri la Cincu.

„Premierul Rutte vine săptămâna viitoare să viziteze trupele olandeze care sunt staționate în Cincu”, a spus președintele României.

Fostul secretar de stat în Ministerul de Interne, Marian Tutilescu: „De câte ori s-a ajuns la votul politic, Olanda s-a opus constant”

Într-o declarație pentru Europa FM, fostul secretar de stat în Ministerul de Interne, Marian Tutilescu, fost coordonator al dosarului Schengen, explică opoziția premierului olandez cu privide la aderarea României la Schengen:

„O perioadă de timp a fost justificată și principala justificare a constituit-o Mecanismul de Coopeare și Verificare. Lipsa de progres în ceea ce privește reforma justiției. În privința criteriilor tehnice nu au existat niciun fel de probleme. Încă din 2012 noi avem o decizie a Comisiei care consfințește sau constată îndeplinirea condițiilor tehnice. De câte ori s-a ajuns la votul politic, Olanda s-a opus constant”, a explicat fostul secretar de stat în Ministerul de Interne, Marian Tutilescu pentru Europa FM.

România are șanse sporite să intre în Schengen de la 1 ianuarie

Chestorul Marian Tutilescu mai spune că după 11 ani de încercări nereușite, de această dată, România are șanse sporite să intre în Schengen de la 1 ianuarie.

„Eu cred că este un semnal foarte clar alături de celelalte semnale pe care le-a dat nu numai Comisia, dar și Parlamentul European – de data aceasta a fost foarte vocal. De ce să nu o spunem, în ultimii ani, spre deosebire de alte state membre ale Spațiului Schengen, România a avut o poziție foarte constructivă și foarte, aș spune eu, pro-europeană. Acest lucru nu poate fi trecut cu vederea”, a mai spus Chestorul Marian Tutilescu.

O decizie oficiala privind aderarea României la spațiul de liberă trecere se va lua în prima parte a lunii decembrie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Președintele Iohannis, despre intrarea României în Schengen: Sunt șanse! Nevoia de unitate în Europa a devenit și mai clară cu ocazia războiului din Ucraina | AUDIO