Confidenţialitate

Președintele Iohannis, despre intrarea României în Schengen: Sunt șanse! Nevoia de unitate în Europa a devenit și mai clară cu ocazia războiului din Ucraina | AUDIO

Președintele Klaus Iohannis crede că România are șanse să intre în curând în spațiul de liberă trecere Schengen, iar decizia să fie luată până la finalul acestui an. Prezent la reuniunea informală a liderilor europeni de la Praga, șeful statului a explicat că decizia poate fi influențată și de conflictul din Ucraina.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Sunt șanse fiindcă nevoia de unitate în Europa a devenit și mai clară cu ocazia războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei. Această unitate se poate consolida dacă România, Bulgaria și Croația vor deveni parte din Spațiul Schengen. După atâția ani de așteptare, cred că toți liderii și-au dat seama că acest pas nu poate decât să îmbunătățească unitatea Uniunii”, a spus președintele României.

Săptămâna viitoare, experți ai Uniunii vor vizita două dintre județele României-Arad și Timiș, în care controalele de la frontiera cu Ungaria ar fi eliminate dacă intrăm in Schengen.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Suntem în faza în care se pregătește o vizită a experților în România care vor să vadă încă o dată, după 11 ani, dacă ceea ce s-a realizat atunci s-a consolidat. Dacă în continuare suntem pe poziția solidă pe care noi știm că o avem. După aceea sigur vor fi încă discuțiile politice și discuția finală care nu se va purta în Consiliu, ci în Consiliul Uniunii în formatul numit JAI – Justiție și Afaceri Interne”, a mai spus Klaus Iohannis.

Sursa foto: Presidency

Citește și: Președinția cehă a Uniunii Europene și Comisia Europeană recomandă intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen | AUDIO