Confidenţialitate

Premierul interimar Ciocoi: Republica Moldova, în prag de lockdown | VIDEO

Premier interimar al Republicii Moldova, Aurel Ciocoi anunță că va discuta cu Parlamentul posibilitatea introducerii unui lockdown din cauza înrăutăţirii situaţiei epidemiologice.

„Suntem în pragul declanșării unui lockdown pe o scurtă perioadă de timp, ca să vedem dacă ne permitem să minimizăm cazurile. Acest lucru recomandă toți experții internaționali, inclusiv OMS, însă un lockdown eficient nu-l putem face fără ajutorul forțelor de ordine. În controlul lockdown-ului trebuie antrenate și efectivele Armatei Naționale. Lucru care poate fi făcut exclusiv prin declararea strării de urgență, doar de Parlamentul RM. Acest lucru poate fi făcut prin consolidarea tuturor puterilor în stat atunci când se va ajunge să luăm decizia respectivă. Până atunci mai sunt acțiuni pe care le interprindem, dar nu o să le numesc acum”, a spus oficialul de la Chișinău într-un interviu pentru Jurnal TV.

Un eventual lockdown va afecta economia Republicii Moldova, a admis premierul interimar.

„Din punct de vedere economic, este adevărat că un lockdown pentru Republica Moldova este foarte riscant, inclusiv și din punct de vedere financiar, o paralizie a econimiei naționale nicidecum nu aducem profit în bugetul RM, or bugetul RM nu este în cea mai fericită situație în condițiile actuale. Asta deși, surprinzător și pentru mine, veniturile în primele două luni ale anului au fost foarte bune, chiar au depășit cifrele comparativ cu perioada similară a anului 2019. Indiferent de asta, este un lucru asupra căruia trebuie să ne decidem, atât din punct de vedere politic, cât și administrativ”, a explicat Aurel Ciocoi.

“Urmează să am o discuție cu Biroul Permanent al Parlamentului. Am tatonat foarte atent poziția administrației prezidențiale și până la urmă trebuie să facem o analiză foarte minuțioasă a situației și riscurilor în așa fel ca să nu agravăm și mai mult alte domenii din RM. Încercăm să fim suficient de inteligenți ca să interprindem acțiunile care să diminueze extinderea COVID-19 în RM, pe de altă parte să nu admitem efectele colaterale asupra economiei RM.(…) După mine acest lockdown este deja eminent, dar pentru a reliza eminența respectivă este necesar coagularea tutoror ramurilor din stat”, a mai precizat șeful interimar al executivului de la Chișinău.

FOTO: Captură Facebook.com/secreteleputerii