Confidenţialitate

Premierul Florin Cîțu este nemulțumit de execuția bugetară | AUDIO

Premierul Florin Cîțu este nemulțumit de execuția bugetară : după 6 luni, sunt aproape 20 de miliarde de lei necheltuiți. Pînă la sfîrșitul acestei săptămîni, miniștrii trebuie să prezinte ce au făcut cu banii alocați. Primul vizat de critici este Cătălin Drulă, de la Transporturi, de unde premierul spune că mai degrabă ar trebui să taie bani decît să dea, la rectificarea bugetară:

”Nu ne batem joc de banii românilor. Cine nu a cheltuit banii până acum, trebuie să vină cu explicații foarte bune pentru că nu putem să alocăm resurse în buget și să le ținem acolo degeaba. Sunt ministere unde avem proiecte cu execuție zero. La ministerul Transporturilor ar trebui să iau bani, nu să dau. Miniștrii trebuie să vină să prezinte execuția bugetară. Câțiva dintre ei au prezentat. Mai au până la sfârșitul acestei săptămâni, dacă nu o prezint eu. (…) Domnul Drulă trebuie să vină să prezinte execuția bugetară public și după aceea discutăm.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și Ministerul muncii ar urma să primească mai puțini bani la rectificarea bugetară dar este dat ca exemplu de premierul Florin Cîțu:

”Un lucru foarte bun – la pensii este un deficit. Acel deficit este finanțat prin subvenție de la Bugetul de stat. Au crescut pensiile anul trecut, și anul acesta, faptul că reducem sumele pe care le dăm de la bugetul de stat către Ministerul Muncii înseamnă că am încasat mai mulți bani din contribuții și acel deficit s-a redus. Nu mai e nevoie să alocăm resurse de la bugetul de stat”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Șeful Executivului a mai anunțat că, pentru prima dată, în luna iulie bugetul țării a fost unul echilibrat, veniturile acoperind în întregime cheltuielile.

Într-o postare pe Facebook, ministrul Cătălin Drulă a amintit despre execuția bugetară.

Execuția bugetară:
1) Componenta fonduri europene: +21,5% față de 2020 la 7 luni. Ne menținem ținta de a absorbi toate cele 8 mld. lei alocate.
2) Componenta fonduri naționale: peste 90% execuție – față de 70% în 2020 (3 mld lei față de 2,45 mld lei).