Premierul desemnat îndeamnă minerii protestatari să iasă din subteran

Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, vineri, că le garantează minerilor din Paroşeni şi Uricani, blocaţi în subteran, că, după învestirea guvernului condus de el, va da ordonanţa de urgenţă care îi asigură că, în cazul închiderii minelor, nu vor rămâne fără protecție socială.

„Vă spun lucruri care trebuie ştiute de români: PSD şi-a bătut joc de România. Şi astăzi, 100 de mineri sunt blocaţi în subteran, pentru că Guvernul, de un an de zile, nu catadicseşte să prelungească OUG, care să le ofere garanţia angajaţilor din minele Paroşeni şi Uricani că atunci când se vor închide minele, ei nu vor rămâne fără bani să îşi hrănească familiile. Au uitat lucrul acesta, i-au minţit timp de 9 luni de zile şi iată că, astăzi, singura lor speranţă şi singura lor formă de a-şi cere drepturile a fost să se blocheze în subteran. Le garantez acestor mineri şi îi rog să nu îşi mai pună în pericol viaţa şi sănătatea. Să iasă din subteran, pentru că după învestirea guvernului, prima OUG după OUG de restructurare va fi prelungirea acestei OUG”, a susținut liderul PNL.

Aproape o sută de mineri de la Paroşeni şi Uricani s-au blocat, luni, în subteran.

Sindicaliștii cer solicită prelungirea Ordonanţei 36, care le garanta plăţi compensatorii şi vechime în muncă pentru doi ani de zile – pentru cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare în acest interval de timp, precum şi angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara pentru cei care nu se pot pensiona încă.

Cele două exploatări fac parte din Societatea de Închideri Mine Valea Jiului, de unde ar urma să fie disponibilizate circa 280 de persoane de la începutul anului viitor, amintește Agerpres.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS