Premierul desemnat Dacian Cioloș a trimis în Parlament programul de guvernare

Premierul desemnat Dacian Cioloș a trimis astăzi la Parlament și programul său de guvernare.

Cele mai importante prevederi: Guvernul va renegocia la Comisia Europeană ținta de deficit bugetar și vrea modificarea legislației astfel încât primarii și președinții de Consilii Județene să fie aleși în două tururi.

Documentul are 13 pagini, iar acum este analizat de toate grupurile parlamentare, dar și de membrii Consiliului Fiscal.

În primul rând, Guvernul va organiza anul viitor alegerile locale și parlamentare. În acest sens, Executivul vrea modificarea de urgență a legislației, astfel încât primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin. De asemenea, Guvernul vrea ca alegerile să fie comasate şi toţi aleşii să aibă mandat de 5 ani, însă acest lucru presupune revizuirea Constituției.

În plan economic, Guvernul va elabora bugetul pe 2016 și va renegocia cu Comisia Europeană țintele de deficit. Va fi realizat un plan de investiții pentru următorii 10 ani. Investițiile în infrastructură vor fi tratate cu prioritate, iar companiile de stat vor fi restructurate și eficientizate. Tot Guvernul vrea crearea unui fond național de investiții, dar și a unei bănci naționale de dezvoltare.

În privința administrației publice, planul Guvernului este de a simplifica și moderniza legislația, iar angajații să fie plătiți în funcție de performanță. Se dorește, de asemenea, crearea unei școli superioare de administrație publică, astfel încât personalul să fie recrutat și evaluat pe bază de competențe. Cabinetul Cioloș mai vrea o nouă lege a sănătății, salarii mai bune pentru cadrele medicale și stimulente pentru cei care acceptă să lucreze la țară. Un alt plan vizează încurajarea dezvoltării asigurărilor private de sănătate. Cât despre educație, se vrea o reformă curriculară, astfel încât conținutul să corespundă cu cerințele de pe piața muncii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS