Confidenţialitate

Premierul Dacian Cioloș anunță venirea în România a cel puțin doi producători de echipamente militare

Ministerul Apărării va semna în scurt timp un contract cu firma germană Rheinmetall pentru construirea de transportoare blindate în România.

Invitat la Interviurile Europa FM, premierul Dacian Cioloş a anunţat că înțelegerea cu firma constructoare de vehicule şi echipamente militare vizează dotarea Armatei cu noi mașini de transport.

Armata are în dotare TAB-uri, model sovietic, din anii 70 care nu asigură protecție împotriva dispozitivelor explozive. Cel puțin 1.500 dintre ele ar trebui înlocuite. În 2007, Armata a achiziționat din Elveția 30 de blindate Phirania, mașini care au dotat un batalion, însă nici acestea nu au fost potrivite.

Din acest motiv, mai mulți miliari și-au pierdut viața în Afganistan.

Pe de altă parte, premierul anunță și un alt parteneriat cu o firmă străină care vizează producerea de corvete pentru Marină.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Este într-o fază foarte avansată un parteneriat al Rheinmetall  cu o companie din România care va construi în România un transportor blindat şi deci care va folosi resurse din România, care va crea locuri de muncă în România, va folosi şi tehnologia Rheinmetall şi pe ceea ce s-a lucrat în România. Cred că este un interes atât pentru partenerul respectiv, cât şi pentru România pentru că o parte din aceşti bani vor rămâne în România şi vor crea locuri de muncă aici şi chiar capacitate de producţie”, a afirmat premierul  Dacian Cioloş.

Şeful Executivului a precizat că acest contract nu este semnat, însă este într-o fază foarte avansată.

”De fapt, se va crea un parteneriat, o societate mixtă româno-germană cu Rheinmetall care apoi va avea acest contract cu Ministerul Apărării pentru acest transportor blindat care este deja prevăzut în priorităţiile de dotare a Armatei române”, a arătat Cioloş.

Întrebat dacă mai sunt şi alte contracte care sunt pe punctul de a fi semnate, premierul a răspuns afirmativ.

”Mai sunt şi altele care sunt în discuţii. Practic pe toate domeniile de înzestrare a Armatei, Ministerul Apărării caută acest gen de parteneriate, foarte probabil se va materializa într-un fel sau altul, în lunile următoare, şi un parteneriat pentru dotarea Marinei pentru dotarea, probabil, cu corvete care, la fel, o parte din ele se vor produce în România”, a menţionat Cioloş.

La Interviurile Europa FM, premierul Dacian Cioloș a explicat că anul viitor Armata va primi 2 la sută din PIB, dar nu mai mult.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.