Confidenţialitate

Premierul Cîțu îi demite pe secretarii de stat USR PLUS

Premierul Florin Cîţu i-a demis, miercuri seara, pe secretarii de stat USR PLUS.

“Vă spun care este frica mea: în momentul în care ai negociat cu AUR şi cu PSD, nu pot să am secretari de stat în ministere, pentru că eu nu ştiu ce interese vor reprezenta acolo, ale AUR, ale PSD”, declarase șeful executivului, anterior, la Digi 24.

“Poate că, în discuţiile avute, n-am fost suficient de tranşant şi poate că nu m-au luat în serios. Eu am crezut, atunci când am spus în şedinţa Coaliţiei că nu răspund la şantaj şi nu voi fi niciodată şantajat, că am fost foarte clar. Se pare că nu am fost înţeles bine. Poate că aceasta este o vină pe care o am. Trebuia să fiu mult mai ferm, mult mai tranşant şi să spun că nu merge aşa. Dar, s-ar fi întâmplat puţin mai devreme atunci”, a adăugat șeful executivului.

“Lumea trebuie să ştie că atunci când pleacă premierul, pleacă Guvernul. O demisie a premierului înseamnă că eu sunt de acord să arunc ţara în aer, să fiu eu cel iresponsabil. Nu voi fi niciodată iresponsabil. PNL este la guvernare, premierul este al PNL, suntem aici să discutăm, să găsim soluţii. Noi nu vom face ce a făcut PSD, nu vom arunca ţara în aer, nu ne vom da jos propriul guvern. Niciodată PNL nu va susţine o moţiune împotriva propriului guvern, iar eu voi face aici exact ce am început. Am promis stabilizarea economiei anul trecut, am stabilizat economia, anul acesta avem creştere economică. Da, nu se vede încă în buzunarele românilor (…), ea se va vedea. Va trebui să continuăm să investim, altă soluţie nu avem. (…) Nu sunt iresponsabil să las România fără Guvern în prag de iarnă”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat de ce nu îşi dă demisia din funcţie, aşa cum au cerut cei de la USR PLUS, pentru a continua guvernarea în coaliţie.

”Deja se vede o coaliție toxică între USR PLUS, PSD și AUR. Un guvern căzut printr-o moțiune de cenzură nu mai poate da OUG și îi vom lăsa pe români cu facturi mari în iarna. Asta vor?… Interesul românilor trebuie să primeze acum”, a mai declarat, miercuri, premierul Florin Cîțu la Antena 3.

”Trebuie retrasă această moțiune până vom avea o decizie a CCR […] Dacă colegii de la USR nominalizau un alt ministru, ieșeam din criză […] Nu știu care sunt motivele reale (ale crizei politice – n. red.), dar eu am dialogat de fiecare dată când a fost o problemă”, a adăugat premierul.

”Moneda națională e printre cele mai stabile din regiune. E greu să spui care sunt influențele asupra cursului. Am discutat și cu investitorii și agențiile rating, i-am asigurat că România e guvernată și vom face de reforme”, a subliniat Florin Cîțu.

Șeful statului a semnat, miercuri, demisiile miniștrilor USR PLUS și a încuviințat desemnarea înlocuitorilor acestora.

Florin Cîţu preia interimar Ministerul Investițiilor şi Proiectelor Europene, Cseke Attila, Ministerul Sănătății, iar Virgil Popescu, Ministerul Economiei.

Șef al Finanțelor, Dan Vîlceanu va conduce interimar și Transporturile.

Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor preia temporar Ministerul Cercetării, iar Cseke Attila Zoltán, ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, a fost numit interimar ca ministru al Sănătăţii.