Confidenţialitate

Premierul Cîţu, despre utilizarea certificatului Covid în plan intern: Poate fi o metodă mai simplă pentru accesul la concerte

Premierul Florin Cîţu a declarat, marţi, că instrumentul certificatul verde ar putea fi utilizat şi pe plan intern în anumite situaţii, dând ca exemplu participarea la concerte.

“Pentru hotelieri, mergem pe capacitate maximă de la 1 iulie şi nu este nevoie de o dovadă a vaccinării, de multe ori. Dar acolo unde este nevoie de o dovadă de vaccinare, poate o metodă mai simplă (…), poate pentru concerte, pentru a dovedi că oamenii sunt vaccinaţi, poate această variantă este simplă. (…) Organizatorii îşi aleg ce variantă este mai confortabilă şi mai bună pentru ei şi oferă siguranţă celor care merg la concerte”, a declarat șeful executivului, la Digi 24.

Premierul a subliniat că certificatul verde a apărut pentru a facilita circulaţia între diferite ţări.

Guvernul aprobat, marți, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se reglementează cadrul legal pentru eliberarea, începând cu data de 1 iulie 2021, a certificatului digital COVID-19 pentru călătoriile în UE..

Potrivit ministrului Sănătății, certificatele vor putea fi eliberate în format digital, iar pentru persoanele care nu au acces la acestea în format digital, primăriile, direcţiile de evidenţă a populaţiei şi direcţiile de sănătate publică vor putea asista cetăţenii pentru eliberarea certificatului în format letric.

“În paralel cu certificatul, a fost creată de către STS şi o platformă electronică de verificare a codurilor QR generate de acest certificat digital. Deocamdată, nu este reglementată utilizarea în intern, dar dacă vor fi solicitări din partea asociaţiilor profesionale sau a operatorilor economici, putem discuta şi despre utilizarea în intern”, a explicat Ioana Mihăilă.