Confidenţialitate

Premierul Cîţu, către miniștri înainte de rectificarea bugetară: Este imperativ să fim transparenţi!

Premierul Florin Cîţu aşteaptă ca, în următoarele zile, fiecare ministru să prezinte execuţia bugetară pentru ministerul pe care îl conduce.

„Zilele acestea am fost întrebat foarte des despre execuţia bugetară a fiecărui minister. Românii trebuie să ştie cum sunt cheltuiţi banii publici. Mă aştept ca, în următoarele zile, fiecare ministru să prezinte public execuţia bugetară pentru ministerul pe care îl conduce. Este imperativ să fim transparenţi. Românii trebuie să ştie stadiul de execuţie al fiecărui proiect pentru care s-au cerut bani la începutul anului. Execuţia bugetară este un indicator esenţial pentru evaluarea profesionalismului fiecărui ministru din guvernul pe care îl conduc”, a scris șeful executivului, joi seara, pe Facebook.

„Execuţia bugetară cam pe toate ministerele este sub ceea ce trebuia să fie la jumătatea anului”, a explicat anterior șeful executivului, întrucât foarte puţine ministere cheltuind banii care le-au fost alocaţi.

Întrebat dacă va exista o remaniere a miniştrilor care nu au cheltuit banii, premierul a răspuns: „Au o bilă neagră, dar asta nu înseamnă neapărat altă decizie”.

La 13 iulie, prim-ministrul spunea că „execuţia bugetară nu este satisfăcătoare”, întrucât a găsit două miliarde de lei nefolosite, deşi au fost alocate pentru primul semestru, alături de credite de angajament nefolosite în valoare de 86 de miliarde de lei .