Confidenţialitate

Premierul caută soluții pentru ca activitatea combinatului Azomureș, producător de îngrășăminte pentru agricultură, să fie reluată

Premierul Nicolae Ciucă anunță că Guvernul caută soluții pentru ca activitatea combinatului chimic Azomureș să fie reluată. Cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură și-a oprit temporar producția din cauza prețului prea mare la gaze naturale și energie electrică.

Azomureș este cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din România și asigură 50% din fertilizanții necesari agriculturii românești: e vorba despre îngrășăminte pe bază de azot.

Compania și-a sistat temporar producția deoarece nu mai face față scumpirii gazelor naturale și energiei electrice.

Premierul Nicolae Ciucă spune că Guvernul caută soluții pentru repornirea activității combinatului:

„Am discutat cu ministrul Energiei, cu ministrul Agriculturii, rămânând ca factorii de răspundere să continue să analizeze care sunt motivele reale pentru care s-a intrat în această perioadă de oprire a producției și, desigur, împreună vom găsi soluții. Nu pot să vă spun acum ce vom face pentru că se analizează.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Combinatul Azomureș funcționa la jumătate din capacitate, după explozia produsă în vară, a amintit ministrul Energiei, Virgil Popescu:

„Azomureș a funcționat la jumătate din capacitate, contractul lor de gaze la un preț foarte bun expira la 31 decembrie și au luat decizia să oprească pe o lună sau două și să-și mute reviziile care erau planificate în vară tocmai pentru a preîntâmpina această turbulență pe piața gazelor naturale.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit ministerului Agriculturii, abandonarea fertilizării de bază cu azot, asigurată de Azomureș, va aduce ţării noastre pierderi în recolta de anul viitor de aproape 30%.

La Azomureș lucrează 2.500 de angajați. Deocamdată, ei nu vor fi afectați de oprirea activității. Ei vor veni la lucru în ianuarie și februarie pentru lucrări de mentenață și întreținere.

Autor: Florentina Mihăiță

Citește și: PSD vrea o creștere a salariilor pentru profesori și cadre medicale, liderul PNL spune că nu s-a discutat acest lucru în coaliție | AUDIO