Confidenţialitate

Premieră pentru CNCD: Viktor Orban va fi citat pentru declarațiile rasiste și xenofobe făcute la Băile Tușnad | AUDIO

Premierul Ungariei, Viktor Orban, va fi citat la Consiliul Național de Combatere a Discriminării pentru declarațiile considerate rasiste și xenofobe, făcute recent la Băile Tușnad. Premierul Ungariei a fost reclamat de către vicepreședintele PNL, Alexandru Muraru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reclamarea unui șef de stat străin este o premieră pentru CNCD. Nu există o procedură specială, așa că se vor urma pașii obișnuiți pentru orice reclamație. Dar va dura mai mult decât de obicei, având în vedere că e nevoie de traducerea unor documente.

Csaba Asztalos, președintele CNCD: „Nu este obligatorie prezența niciuneia dintre părți”

„Cred că 2-3 săptămâni este un termen rezonabil pentru citare, ca să aibă timpul necesar pentru a analiza plângerea. Nu este obligatorie prezența niciuneia dintre părți – pot să depună punct de vedre în scris”, a spus Csaba Asztalos, președintele CNCD.

Csaba Asztalos a explicat și de ce Consiliul pentru Combaterea Discriminării nu s-a putut autotsesiza în acest caz.

Csaba Asztalos, președintele CNCD: „Șefii de state au imunitate jurisdicțională față de instanțele unui stat străin”

„Potrivit Dreptului Internaționl Public, șefii de state au imunitate jurisdicțională față de instanțele, respectiv autoritățile publice ale unui stat străin. Este o formă de protecție a suveranității statului în cauză”, a mai spus Csaba Asztalos, președintele CNCD.

Aflat în România, la sfârșitul lunii iulie, Viktor Orban a folosit elemente rasiste în discursul rostit la Băile Tușnad. Afirmațiile sale au fost puternic condamnate, iar președintele Klaus Iohannis a cerut UDMR să-și clarifice public poziția.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Declarațiile făcute de Viktor Orban la Tușnad, criticate aspru de mai mulți politicieni români și străini. MAE nu a reacționat încă | AUDIO