Confidenţialitate

Premieră pentru China: Un astronaut civil merge azi în spațiu pentru o misiune pe staţia spaţială Tiangong | AUDIO

Pentru prima dată în istoria sa, China trimite astăzi în spaţiu un astronaut civil, cu ocazia unei misiuni pe staţia spaţială Tiangong. Va fi marcată, astfel, o nouă etapă în cadrul ambiţiosului său program de explorări realizate dincolo de atmosfera terestră, notează agenția France Presse.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Astronautul este profesor la Universitatea de Aeronautică şi Astronautică din Beijing, a anunțat purtătorul de cuvânt al Agenţiei chineze pentru zboruri spaţiale cu echipaje umane.

El se va ocupa în principal cu gestionarea pe orbită a experimentelor din domeniul ştiinţelor spaţiale.
Până acum, toţi astronauţii chinezi care au fost trimişi în spaţiu făceau parte din Armata Republicii Populare Chineze.

Proiectele legate de “visul spaţial” chinez s-au înmulţit în timpul preşedinţiei lui Xi Jinping. Gigantica ţară asiatică investeşte de mai multe decenii miliarde de euro în programul său spaţial condus de armată, ceea ce i-a permis să recupereze în mare parte decalajul ce o separa în trecut de Statele Unite şi Rusia.

China a trimis primul său astronaut în spaţiu în anul 2003, iar staţia sa spaţială Tiangong a devenit pe deplin operaţională la sfârşitul anului trecut.

În 2019, un vehicul chinezesc s-a plasat cu succes pe faţa nevăzută a Lunii. Apoi, în 2021, China a plasat un mic robot şi pe suprafaţa planetei Marte, iar Beijingul vrea să trimită un prim echipaj de astronauţi spre Lună până în anul 2029.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: NASA: Noile imagini obținute de Roverul Perseverance ar putea indica urme ale unui fost râu virgin pe Marte | FOTO