Confidenţialitate

NASA: Noile imagini obținute de Roverul Perseverance ar putea indica urme ale unui fost râu virgin pe Marte | FOTO

Roverul Perseverance al NASA a capturat noi imagini cu ceea ce ar fi putut fi cândva un râu virgin pe planeta Marte, unul adânc cu un curs al apei foarte rapid, notează oamenii de știință din cadrul NASA. Râul ar fi făcut parte dintr-o rețea de cursuri de apă care s-ar fi scurs în craterul Jezero, zona pe care o explorează în prezent, încă de la aterizarea sa pe Marte, Roverul Perseverance.

Datele care pot contribui la înțelegerea acestor medii acvatice sunt extrem de utile pentru oamenii de știință care caută susținut semne de viață microbiană ce ar putea fi conservate în rocile marțiene.

Zona explorată de Perseverane este parte superioară a unui cumul de rocă sedimentară ce are forma unui evantai. Formațiunea de roci are o înălțime de 250 de metri și prezintă straturi curbate care sugerează că acolo ar fi fost, cu multă vreme în urmă, cursuri de apă.

Sursa foto: NASA

Un râu mic pe Marte sau un sistem fluvial amplu? Aceasta este întrebarea cercetătorilor NASA

Cea mai arzătoare întrebare a oamenilor de știință de la NASA este următoarea: oare cursul de apă se îndrepta spre zona explorată de roverul Curiosity – Craterul Gale – sau făcea parte dintr-un sistem fluvial mai amplu?

Cercetătorii NASA au pus cap la cap sute de imagini capturate de Perseverance pentru a găsi răspunsul la întrebare: cursul de apă făcea parte dintr-un sistem fluvial amplu. Imaginile le-au oferit indicii importante: existența unor sedimente generoase și a unor pietricele.

Sursa foto: NASA

Libby Ives, cercetător NASA, despre dovezile care au contribuit la descoperire

Libby Ives, cercetător post-doctoral la Jet Propulsion Laboratory NASA, a explicat că „Aceste sedimente și pietricele ne-au indicat un fost râu cu flux mare, care transporta o mulțime de reziduuri. Cu cât fluxul apei este mai puternic, cu atât este mai capabil să transporte bucăți mari de material”.

Libby Ives are o vastă experiență în cercetarea râurilor pe Pământ și în ultimele 6 luni a studiat imaginile transmise de Perseverance: „A fost o încântare să privesc rocile de pe o altă planetă și să văd procese care îmi sunt atât de familiare”.

Misiunea Roverului Perseverance

Sursa foto: Shutterstock

Perseverance, poreclit și Percy, este un rover marțian de dimensiunea unei mașini conceput pentru a explora craterul Jezero de pe planeta Marte, ca parte a misiunii NASA Mars 2020. A fost fabricat de Jet Propulsion Laboratory și lansat la 30 iulie 2020.

Misiunea Roverului Curiosity

Sursa foto: Shutterstock

Curiosity este un rover proiectat pentru a explora craterul Gale de pe Marte, ca parte a misiunii NASA Mars Science Laboratory. Curiosity a fost lansat de la Cape Canaveral la 26 noiembrie 2011.

Sursa colaj foto: NASA

Citește și: Irina Anca Șelariu, românca selectată de NASA pentru a participa la prima misiune de simulare a vieții pe Marte | AUDIO