Premieră medicală la București: o femeie a fost operată pe creier în timp ce vorbea, râdea și desena

O echipă de medici de la Spitalul Colentina din Capitală a efectuat, în premieră pentru sistemul public din România, o operaţie pe creier unei paciente care a rămas perfect trează pe durata intervenţiei – relatează news.ro.

Medicii anestezişti Lelia Iliescu şi Adriana Badea au făcut posibilă operaţia pe creier în  timp ce pacienta era perfect trează, vorbea, râdea şi desena pe hartie.

„Este cea mai spectaculoasă tehnică anestezică, pacienta primeşte iniţial anestezie generală intravenoasă totală, este setată neuromonitorizarea şi neuronavigaţia, apoi începe intervenţia chirurgicală. Când se ajunge la formaţiunea tumorală, adică după 20-30 minute, pacienta este trezită. Pe parcursul intervenţiei neurochirurgicale, care a durat patru ore, pacienta în vârstă de 48 ani a fost perfect trează, foarte cooperantă şi a efectuat diferite teste de evaluare a funcţiilor motorii şi senzitive, în vederea stabilirii marginilor de rezecabilitate, astfel încât aceasta nu va rămâne cu deficite” , a precizat dr. Lelia Iliescu, într-un comunicat.

Intervenţia este decontată prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar pacienta nu a trebuit să suporte niciun fel de coplată.

„Pentru această intervenţie este importantă, pe lângă perioada intraoperatorie şi pregătirea preoperatorie şi urmărirea postoperatorie. Toate acestea se realizează în cadrul unei structuri noi, specializate, care a fost organizată în utlimul an în cadrul Spitalului Clinic Colentina. Secţia ATI din cadrul acestei structuri are medici neuroanestezişti, terapie neurointensivă cu linie de gardă, acces continuu la computer tomografie, RMN, Doppler transcranian, EMG, EEG. Cel mai important lucru în reuşita acestui tip de intervenţii complexe este formarea unei echipe complete din care fac parte neurochirurgi, neuroanestezişti, neurolog cu specializare în electrofiziologie, precum şi personal mediu bine pregătit şi care colaborează perfect”, a adăugat pentru news.ro medicul Adriana Badea.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS