Premieră la Teatrul Țăndărică: OMUL DE ZĂPADĂ CARE VOIA SĂ ÎNTÂLNEASCĂ SOARELE, de Matei Vișniec / Spectacol de Ioan Brancu


„E ca un tort! Așa am și vrut să fie: ca un tort, o poveste frumoasă, să-ți vină s-o mănânci!” Ioan Brancu, regizor


 

„OMUL DE ZĂPADĂ CARE VOIA SĂ ÎNTÂLNEASCĂ SOARELE”, una dintre puținele scrieri pentru copii semnate de Matei Vișniec, este numele unui spectacol pentru care regizorul Ioan Brancu a lucrat aproape un an, alături de o întreagă echipă de artiști.

„OMUL DE ZĂPADĂ CARE VOIA SĂ ÎNTÂLNEASCĂ SOARELE” va fi prezentat în premieră națională luni, 18 aprilie, la ora 18.00, la Teatrul „Țăndărică” (Sala Lahovary).

„Un basm atât pentru copii cât și pentru adulți, care ascunde în el o tragedie”, spune regizorul Ioan Brancu – invitat la „Sus cortina!”, vineri, 15 aprilie, la ora 16.50, la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.


„Nu poți să-i spui unui copil: Moș Crăciun nu există. Trebuie să-l lași pe el să descopere singur acest lucru. Și el va descoperi asta, când o să-i vină timpul. Noi nu putem să-I spunem! Nimeni nu poate să-i spună omului de zăpadă că se va topi pentru că nimeni nu are inimă să facă acest lucru. Asta reproduce relația noastră cu copiii, cărora le ascundem tot felul de lucruri. Cum facem asta, cu mai mult sau mai puțin succes – a fost și preocuparea mea…”
Ioan Brancu, regizor


Fotografii spectacol: Andrei Roșianu

Povestea celui mai bun prieten hibernal al copiilor se adresează atât celor mici, cât și adulților. Copiii vor înțelege cum prietenul lor, omul de zăpadă, piere odată cu venirea primăverii și vor primi răspuns la o serie de întrebări la care părinții nu știu, de multe ori, cum să răspundă: de ce trebuie să vină primăvara după iarnă? de ce primăvara vine cu moartea oamenilor de zăpadă? de ce trebuie să dispară oamenii de zăpadă?

Regizorul Ioan Brancu la „Sus cortina!” – interviu integral:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

OM de zapada Soarec

„Piesa aceasta, cu un om de zăpadă care vrea să vadă soarele, e o tragedie pe care copiii pot să o înțeleagă fără să sufere, fără să vorbim despre lucruri urâte. Trebuie să vorbim deschis cu copiii despre toate aspectele vieții și nu trebuie să îi cocoloșim, nu trebuie să vorbim cu ei ca și cum ar fi doar niște prichindei. Trebuie să vorbim cu ei, viitori adulți, care înțeleg deja foarte multe lucruri, mai mult decât ne imaginăm noi.” Ioan Brancu, regizor

„OMUL DE ZĂPADĂ CARE VOIA SĂ ÎNTÂLNEASCĂ SOARELE” va fi prezentat luni, 18 aprilie, la ora 18.00, pe scena Teatrului Țăndărică.

Înainte de reprezentație, la ora 17.30, tot la sediul teatrului, Matei Vișniec va lansa volumul „OMUL DE ZĂPADĂ CARE VOIA SĂ ÎNTÂLNEASCĂ SOARELE”, care conține textul spectacolului, varianta bilingvă română-franceză.

De asemenea, spectatorii vor putea vedea expoziția cu ilustrații din carte, realizate de Andra Bădulescu.


 

„În urmă cu 20 de ani, cînd s-a născut fiica mea Joèla, privirea mea asupra lumii s-a schimbat. Și am început să scriu scurte piese pentru diverse felii de vârstă, pentru 3-6 ani, pentru 7-11 ani, pentru 12-15 ani… Există însă şi în fiecare dintre noi un copil ascuns. Poate că am scris şi pentru mine, deci, unele dintre aceste pagini… Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele este însă o piesă mai specială, cred că am scris-o pentru toate aceste fiinţe legitime care îşi au rezidenţă biologică, legală şi nostalgică, în mine. Este, cred, o piesă care trebuie mai degrabă trăită decât rezumată.” Matei Vișniec


 

OMUL DE ZĂPADĂ CARE VOIA SĂ ÎNTÂLNEASCĂ SOARELE

Cu: Ioan Brancu, Liliana Gavrilescu, Mariana Zaharia, Robert Trifan, Leonard Dodan

Scenografie: Marian Sandu

Muzica: Cari Tibor

Vârsta peste 5 ani

 

Coperta 2 Coperta  Omul de zapada parsonaje2 Pe omul de zapada perso personaje personajjjjj Pingu

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS