Confidenţialitate

Premieră la Evaluarea Națională: Răspunsurile a 3.000 de elevi, corectate în format digital prin intermediul unei platforme online | AUDIO

La Evaluarea Națională din acest an, în județul Dâmbovița s-a testat „evaluarea digitalizată”. Astfel, la finalul probei, răspunsurile date de elevii au fost scanate, introduse într-o bază de date, apoi corectate pe o platformă online. Astfel, susține ministrul Educației, s-a putut face o statistică privind subiectele la care elevii au răspuns greșit.

În județul Dâmbovița, lucrările a peste 3.000 de elevi de clasa a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională au fost încărcate într-o plaftformă online. Aici, profesorii care au corectat lucrările au dat punctajul direct în platformă.

Care au fost pașii procesului? Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu:

„Timpul mediu pentru atribuirea lucrării, pentru scanarea codului și pentru încărcarea în platformă a dost de 2 minute per lucrare, deci a fost o demonstrație că se poate.”

Apoi lucrarea a mers la corectat iar punctajele erau urcate în platforma online. Secretarul de Stat Sorin Ion:

„Important de știut este că la partea de grilă evaluatorul nu introduce punctaj ci introduce răspunsul ales de elev, platforma transformând automat un punctaj dacă răspunsul este cel corect sau nu, dacă este incorect. Asta ne ajută și la analiza distractorilor pentru fiecare item pentru a ști dacă i-am calibrat corect.”

Avantajele sunt multiple la acest mod de corectare „digital”, spune ministrul Educației:

„Au fost relevate și lucruri triste. Este inadmisibil ca la partea de grilă să existe diferențe între doi evaluatori și totuși acest sistem ne-a arătat diferențe între cei doi evaluatori, inclusiv la partea de grilă.”

Astfel, ministerul a putu să vadă ce subiecte au fost greu de rezolvat sau greu de înțeles pentru elevii de clasa a VIII-a:

„Itemul 8 de la subiectul I. B, doar 6% dintre elevi au rezolvat integral, au rezolvat corect acest exercițiu care vizează scrierea corectă. Cu alte cuvinte, doar 6% au putut să scrie corect românește.”

Ministrul Educației vrea să exindă acest proiect pilot la nivel național. Mai mult, oficialul din fruntea Educației își propune ca în viitor elevii să răspundă direct într-o platformă online fără să mai scrie rezolvarea pe foaie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Shutterstock