Premieră în Ceahlău: Cel mai nou salvator montan este un … câine

După susținerea mai multor examene și probe de anduranță pe care le-a trecut cu brio, cel mai nou Salvator Montan cu acte în regulă este câinele Erik.

El este unul din cei mai valoroși caini de salvare din România,( neoficial, acum valorează peste 10 mii de euro ) este mascul din rasa Malinois și e în vârstă de 5 ani.

Câinele Erik a ajuns la Servuciul Salvamont Neamț, alături de cel care s-a ocupat de dresajul lui , salvatorul montan Ionuț Pascu.

Erik este unul din cei mai valorosi caini de salvare din Romania,( neoficial acum valorează peste 10 mii de euro ) este mascul din rasa Malinois și are varsta de 5 ani. Valoarea lui vine din faptul ca nu este doar extrem de activ și executa zeci de comenzi , dar învață foarte repede traseele montane.

Este polivalent avand brevet de salvare din avalansa, obtinut dupa doi ani de pregatiri intensa dar si specializare pentru cautare si salvare persoane ratacite si/sau disparuti accidentati.

Specialiștii spun ca In cazul unei cautari intr-o zona unde s-a produs o avalansa cu victime un caine de salvare bine antrenat poate suplini activitatea a peste 10 salvatori montani iar timpul de găsite scade si sansele de supravietuire a victimei aflate in viata cresc considerabil. De azi Erik face deja antrenamente de recunoaștere a muntelui și a traseelor din Ceahlău.

Peste câteva săptămîni atunci când va cunoaște muntele , i se va monta pe un Ham special atit aparatura video ptr monitorizare CIT și o trusa medicală de prim ajutor.

Dacă la Salvamont Neamț Erik este primul ajutor canin, in operațiuni de salvare in Zona Montană mai sunt folosiți câini și la Serviciile Salvamont din Argeș, Gorj, Mureș, Bacău și Harghita.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS