Confidenţialitate

Prăbușire a acțiunilor dezvoltatorului imobiliar chinez Evergrande

Acţiunile dezvoltatorului imobiliar chinez Evergrande au ajuns azi la cea mai mică valoare din ultimii 11 ani, pe fondul temerilor privind riscul de a intra în faliment.

Compania face eforturi de a strânge bani pentru a-şi plăti datoriile de 300 de miliarde de dolari. A început să plătească unii investitori cu proprietăţi imobiliare.

Giganul imobiliar Evergrande are de achitat o parte din datorii –  peste 80 de milioane de dolari – până joi. Este într-o criză de lichidităţi şi încearcă să strângă fonduri pentru plata creditorilor şi furnizorilor. De aceea a recurs inclusiv la plata unor investitori cu proprietăţi în loc de numerar.

Aceştia pot primi apartamente cu un discount de 28%, spaţii de birouri cu un discount de 46% şi locuri de parcare sau spaţii de retail la un discount de 52%.

Analiştii spun că este puţin probabil ca executivul chinez să intervină financiar în această criză a companiei şi că autorităţile de la Beijing s-ar putea confrunta cu cel mai serios test al sistemului financiar de mulţi ani. Unii l-au numit chiar momentul Lehman Brothers al Chinei.

Dacă gigantul imobiliar intră în colaps, acest lucru ar putea avea un efect de domino asupra pieţei imobiliare din China.

Deocamdată investitorii par încrezători că autorităţile de la Beijing vor limita efectele pe care le-ar putea avea criza. Nu sunt dovezi până în acest moment privind o posibilă contagiune pe pieţele americane, notează CNN.

Ani Sandu