Confidenţialitate

Povestea listelor cu deținuți, ascunse în sticle zidite în pereții Cazinoului Constanța: „Sunt cu toți care au lucrat și au murit la reconstrucția clădirii” | AUDIO

După 70 de ani de la restaurarea Cazinoului din Constanța, continuă să iasă la iveală mărturii ale condițiilor crunte în care au muncit deținuții politici aduși din lagărul de la Canal. Două scrisori semnate de câțiva deținuți au fost descoperite recent în pereții imobilului istoric. Un ascultător, din Sibiu, a rememorat o întâlnire de acum 40 de ani cu un fost deținut politic, bărbat în vârstă, care îi dezvăluise că în zidurile clădirii sunt ascunse sticle cu liste ale deținuților politici care au lucrat și au murit la reamenajarea Cazinoului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cazinoul Constanța – aflat în proces de restaurare – a fost renovat la începutul anilor 1950 cu ajutorul deținuților politici. Recenta descoperire în zidurile clădirii a două scrisori semnate de foști deținuți politici, intens mediatizată, a captat atenția lui Lucian Marmeliuc, de 68 de ani, din Sibiu.

Lucian Marmeliuc, despre întâlnirea din tren cu bărbatul care lucrase la reamenajarea Cazinoului Constanța

El a rememorat, pentru Europa FM, o întâlnire din 1982, într-un tren, cu un bărbat, care i-a dezvăluit că lucrase, fiind deținut politic, la reamenjarea Cazinoului.

Lucian Marmeliuc: „Era slab, un pic cărunt, modest îmbrăcat, dar curat și foarte politicos. S-a urcat din Constanța, însă venise dimineață, cu Acceleratul de dimineață, s-a dus să vadă Cazinoul și a luat trenul înapoi ca să se întoarcă la Arad”.

Ghiulfer Predescu: Deci a venit special pentru Cazinou?

Lucian Marmeliuc: „Special, da, după 30 de ani”.

Lucian Marmeliuc: Îmi spusese că toți care au participat la renovarea cazinoului și-au scris numele pe liste, puse în sticle în cele 4 colțuri ale Cazinoului

Pentru deplasarea de o zi la Constanța acel domn ceruse voie autorităților din Arad.

Lucian Marmeliuc avea 27 de ani atunci. A pus sub semnul îndoilelii ce i-a povestit fostul deținut politic. Abia acum, când a aflat despre mărturiile descoperite în zidurile Cazinoului, a realizat că ar putea fi adevărat ce i-a dezvăluit bărbatul din Arad.

„Ne ducea la Cazinou să renovăm. Și numele nostru, pe ascuns, l-am scris toți, adică niște liste, patru liste, îmi spusese, puse în niște sticle și puse în cele patru colțuri ale Cazinoului. Nu știu dacă erau și mesaje. Mi-a zis că sunt listele cu toți care au lucrat și cei care au murit la reconstrucția Cazinoului. Înseamnă că or fi și decedat unii”, a povestit Lucian Marmeliuc.

Lucian Marmeliuc este convins că monumentul istoric de la Constanța ascunde și ale mărturii despre viața deținuților politici din 1950

De câte ori vine la Constanța și vede Cazinoul, Lucian Marmeliuc se gândește la bărbatul pe care l-a cunoscut, în urmă cu 40 de ani, în trenul spre București.

Și este convins că impozantul monument istoric ascunde și alte mărturii cutremurătoare despre viața și condițiile de muncă ale deținuților politici, din anii 1950, la lucrările de reamenajare a Cazinoului. A fost o intalnire care l-a marcat, recunoaște sibianul.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Două scrisori vechi, descoperite de muncitori la Cazinoul din Constanța, expuse de Ziua Deținuților Politici Anticomuniști