Confidenţialitate

Povestea italianului care nu este medic, dar care a operat la clinici din București

Un italian cu opt clase a convins patru clinici din România că este chirurg plastician și a făcut zeci de operații.

După ce a plecat din Italia în urma unui scandal similar, bărbatul și-a schimbat identitatea, a venit în România, și-a inventat un istoric medical și a reușit să obțină aviz de la Ministerul Sănătății pentru a profesa.

În 2011, Matteo Politi a fost condamnat la închisoare cu suspendare în Italia după mai mulți ani în care a mințit că este medic.

Potrivit unei anchete realizate de ziarul Libertatea, bărbatul care absolvise doar 8 clase, a venit în România, sub o altă identitate – Matthew Mode, și a primit aviz de la Ministerul Sănătății pentru a profesa ca medic chirurg plastician – spune Cătălin Tolontan de la Libertatea:

„Matthew Mode nu este Matthew Mode. Numele lui este Matteo Politi, un italian, de 38 de ani iar ultima lui meserie este aceea de valet de mașini. Adică aduce mașinile clienților în fața barurilor. ”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Timp de aproape un an, Matthew Mode – care își fabricase un CV impresionant cu diplome la cele mai mare școli de medicină din LUME – a operat în București, în patru clinici unde a făcut – în total – zeci de operații.

La cea mai recentă dintre operații, însă, într-o clinică în care opera pentru prima dată, asistentele au remarcat că nu știa să-și pună mănușile si să se spele corect pe mâini:

„La un moment dat, a ajuns și la spitalul Monza. În momentul în care a intrat în sala de operație, urma să facă o înlocuire de implant mamar, asistentele și-au dat seama că ceva nu e în regulă. El nu ținea mâinile în sus, așa cum le țin toți chirurgii după ce se spală și se sterilizează pe mâini. Așa că au avut suspiciuni și au început să investigheze cine este Matthew Mode?”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ca să profeseze în România, orice medic străin e obligat să obțină avize de la două foruri: Colegiul Medicilor și Ministerul Sănătății.

Doar ambele acorduri, împreună, sunt valabile. Matthew Mode le-a arătat clinicilor avizul Ministerului Sănătății și le-a promis că, în scurt timp, va aduce și aprobarea de la Colegiul Medicilor.

Cu alte cuvinte, clinicile care i-au permis lui Matthew Mode să opereze pacienţi l-au luat pe incredere, fara sa respecte procedurile legale.
După operația de la Spitalul Monza, asistentele au raportat medicilor suspiciunile, iar acestia au anunțat Colegiul Medicilor București, care a făcut plângere la Parchetul General.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susține că momentan nu știe de ce respectivul cetățean a fost angajat fără sa aiba drept de liberă practică.

Medicul fals a confirmat pentru Libertatea că este plecat din țară. Deocamdată, niciun pacient nu a depus plângere pe numele său.

Dacă ati fost unul dintre pacienții medicului fals Matthew Mode… puteți să ne contactați pe adresa de e-mail stiri@europafm.ro .