Confidenţialitate

Povestea incredibilă a salvării cailor sălbatici de la Letea | GALERIE FOTO

Anul acesta se împlinesc 10 ani de când destinul membrilor asociației ARCA și cel al cailor sălbatici de la Letea au început să se țeasă unul în jurul celuilalt, până la îngemănare.

În mai 2011, echipa descoperea, la Letea, 70 de cai sălbatici capturați și băgați cu forța într-un țarc de doar câțiva metri pătrați. Toți urmau să fie vânduţi la abator, de către localnici.

Încercările lor inițiale de eliberare, prin alertarea autorităţilor şi vorba bună nu au funcționat: 54 de cai au fost încărcați în tirul care urma să-i transporte spre moarte.
Echipa ARCA a plecat în urmărirea lui și zeci, dacă nu sute de persoane, au ieșit și ele pe traseu, să ne ajute.

Au reușit să oprească transportul abia la Urleasca (jud. Brăila). Acolo, toți acei cai au fost eliberați, apoi îngrijiți și supravegheați câteva luni la o fermă unde li s-au asigurat toate condițiile necesare.

După câteva luni, caii s-au întors acasă, în mediul lor natural, la Letea, unde aleargă liberi şi astăzi.

Dar marele secret ține de ce au făcut de atunci încoace. Ar fi putut să-i arate cu degetul pe localnici, să îi învinovățească, să îi insulte, să le trimită poliția pe cap, să-i amenințe cu procese și așa mai departe. În loc de asta, însă, au încercat să îi înțeleagă și să privească lucrurile și din perspectiva lor.

Au înțeles astfel că, pentru oamenii de la Letea, vândutul cailor la abatoare era un act disperat, venit dintr-o nevoie de supraviețuire și (eventual) dintr-o mică ignoranță în ceea ce privea adevăratul potențial al acelor animale, nu din cruzime.

Așa că, în acești aproape 10 ani, echipa a realizat cât de important este să schimbe mentalitatea întregii comunități, prin educație și disponibilitate către dialog și înțelegere.
Făcând asta, echipa ARCA tratează problema în amonte: în loc să apară în peisaj abia când relele tratamente împotriva animalelor se produc, a ales să apară cu mult timp înainte, TOCMAI ca acele rele tratamente să nu se mai producă.

Astăzi, în loc să vândă toți caii din Letea la abatoare pentru doar câteva sute de lei, localnicii au înțeles că, lăsându-i în viață și ajutându-i să trăiască liberi și fericiți, dar valorificând exact această frumusețe a libertății și fericirii lor, pot face mult mai mulți bani de-atât.

Astăzi, caii de la Letea sunt celebri în toată lumea și, prin simpla educare a acelor oameni, viața întregii comunități (atât cea a oamenilor cât și cea a animalelor) s-a schimbat și se centrează pe acest nou brand: Caii Sălbatici de la Letea.

”Alegeți și voi calea cea bună, în viitor: calea dialogului, a înțelegerii, a cooperării și a schimbării reale. Adică acea schimbare care se adresează mai mult cauzelor și mai puțin efectelor”, a fost concluzia din emsiunea Prieteni fără Cuvinte, de la Europa FM, în care am urmărit povestea cailor săbatici de la Letea.

Povestea video a cailor sălbatici salvați de ARCA

FOTO: ARCA / Alex Tănăsescu