Confidenţialitate

Planetariul, o fereastră deschisă permanent spre cer

În rubrica „Întâmplări reale cu animale rătăcite prin jungla urbană”, la Prieteni fără Cuvinte, doctorul Adrian Bâlbă, directorul general al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, care cuprinde și Delfinariul dar și Planetariul din Constanța, ne va purta prin Calea Lactee, pe cerul înstelat.

Planetariul din Constanța este primul obiectiv public de acest gen din ţară, luând ființă în anul în care omul a reuşit să “atingă” pentru prima dată cu piciorul Luna (1969), Planetariul destăinuie şi azi misterele greu de pătruns ale cerului.

O lume de dincolo de noi, alcatuită din stele, planete, meteori, galaxii şi altele ţi se dezvăluie, dar eşti ajutat să înveţi să călătoreşti printre ele folosindu-te de constelaţii, cele care contribuie la realizarea acestui tablou, “Cerul”, care nu a suferit nici o restaurare în ultimii 2000 de ani.

În holul Planetariului, poate fi vizitată o expoziţie cu tematică de astronomie. În cupola Planetariului au loc demonstraţii cu proiectorul ZKP- 2 şi pot fi văzute: stele (aproximativ 5000); planete; Luna; constelaţii (constelaţii zodiacale); comete; meteori; sateliţii galileeni ai lui Jupiter; sateliţi artificiali; Sistemul Solarmişcarea de revoluţie a planetelor din Sistemul Solar; determinarea coordonatelor orizontale, ecuatoriale şi ecliptice; demonstraţii cu planetariul Trippensse: formarea anotimpurilor, echinocţii şi solstiţii, eclipse de Soare şi de Lună.
FOTO: Planetariu Constanța