Povestea Floricăi Bagdasar, prima femeie ministru din România

România este pe cale să aibă în premieră un prim ministru femeie.

Viorica Dăncilă a fost desemnată de președintele Klaus Iohannis să alcătuiască un nou cabinet, după demisia lui Mihai Tudose.

Însă, prima femeie ministru din România avea studii la Harvard şi a deschis prima clinică de neuro-chirurgie din ţara noastră, notează agenția Mediafax.

În 1946, Florica Bagdasar, medic specialist în neuro-psihiatria infantilă, devenea prima femeie ministru din Guvernul României.

L-a înlocuit la cârma ministerului sănătății, în guvernul Petru Groza, pe soțul său, Dumitru Bagdasar, după moartea acestuia.

A ocupat funcţia între 1 decembrie 1946 şi 28 august 1948. În timpul mandatului său, ţara se confrunta cu foametea şi sărăcia.

Moldova se lupta cu epidemia de tifos, iar Dobrogea cu epidemia de malarie.

După terminarea mandatului de ministru al sănătății, a fost asaltată de ameninţări, a pierdut funcţia de director al Centrului de Igienă Mintală din Bucureşti, dar şi toată averea.

Născută pe 24 ianuarie 1901, Florica Bagdasar şi-a dedicat întreaga viaţă asistenţei neuro-psihiatrice şi educaţionale a copiilor.

După ce a terminat studiile despre sănătate publică, la Universitatea Harvard, Florica Bagdasar şi soţul acesteia, Dimitrie Bagdasar, au deschis prima clinică de neurochirurgie din România, unde au avut loc primele intervenţii pe creier în condiţii improvizate.


Ioana Brustur-Căpitanu

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Srusa foto: pressalert.ro
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS