Poșta din Marea Britanie va fi privatizată

Royal Mail este evaluată la 3 miliarde de lire sterline, echivalentul a 3,5 miliarde de euro. Este cea mai ambițioasă privatizare de la vânzarea societății naționale de căi ferate în anii 90.

Privatizarea Royal Mail ar urma să se facă prin listare la bursă. Deja se fac deja demersuri în acest sens, iar pregătirile progresează – a declarat un oficial guvernamental pentru Financial Times. Deocamdată, guvernul nu a făcut public procentul acțiunilor care vor fi scoase pe piață. A anunțat doar că va vinde o participație majoritară a companiei naționale de poștă, spre nemulțumirea sindicatelor, care amenință cu proteste.

Celor 150.000 de angajați li s-a promis însă o participație de 10 la sută, echivalentul a 2.000 de lire sterline de persoană, dacă se obține un preț de cel puțin 3 miliarde de lire sterline.

Potrivit Financial Times, listarea la bursă va avea loc la mijlocul lui octombrie și va fi însoțită și de o ofertă destinată publicului larg. Populația va putea cumpăra acțiuni la Poștă, fie prin intermediul brokerilor, fie direct de la guvern, care va crea o pagină de internet în acest scop. Specialiștii estimează că publicul va prelua cel puțin un sfert dintre acțiuni..

Royal Mail e scoasă la privatizare deși a înregistrat în ultimul an fiscal o creștere a veniturilor cu 5 procente și profit în urcare cu 60 la sută.