Confidenţialitate

Posibile efecte ale plafonării prețurilor RCA: service-urile auto ar putea refuza decontarea reparațiilor | AUDIO

Plafonarea prețurilor RCA la nivelul tarifelor din martie anul trecut ar putea determina service-urile auto să refuze decontarea reparațiilor, consideră analistul economic, Cristian Păun.

Profesorul universitar amintește că service-urile s-au confruntat cu o creștere a prețurilor la materiile prime cu 50-60%, în medie, după cum arată chiar datele Institutului Național de Statistică. Așa că această întoarecere la tarifele RCA de anul trecut, cu 30% mai mici decât în prezent, nu le va avantaja.

Cristian Păun: „Mie mi-e că foarte mulți vor refuza reparațiile aferente RCA-urilor”

Va pune foarte mare presiune în primul rând pe service-uri, care o să înceapă să strâmbe din nas pentru că o să vadă că nu prea se fac decontări, mai ales acum când o grămadă de decontări vor trebui făcute cu acel Fond de Garantare. Mie mi-e că foarte mulți vor refuza reparațiile aferente RCA-urilor sau vor spune așa: ”’Vino tu și plătește și te descurci tu după aceea cu decontarea!” Adică e clar că va fi un stres în piață din acest punct de vedere. Normal ar fi ca prețul RCA să crească. Ideea că această problemă cu supravegherea nu poate fi decontată cu populația pentru că nu dă bine. Și atunci ca să aibă pace socială, ce și-au zis? ”Hai să dăm înapoi RCA-urile, lumea e liniștită”, a menționat Cristian Păun.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cristian Păun a fost întrebat în emisiunea Deșteptarea dacă falimentele dese ale firmelor de asigurări din România influențează prețul RCA

Are un impact cu siguranță pentru că având în vedere aceste falimente fondul acela de decontare trebuie dimensionat ca atare. Frecvența falimentelor face ca acel fond să fie consistent, pentru că el nu acoperă toți asigurații din piață, dar dacă tu ai falimente dese faci apel la acel fond destul de des și atunci, el trebuie dimensionat și în funcție de frecvența acestor falimente, a precizat analistul economic.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vă amintesc, după falimentul Euroins, Autoritatea de Supraveghere Financiară a propus revenirea la tarifele RCA din martie anul trecut pentru o perioadă de 6 luni.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Euroins, după audierea ASF din Parlament: Intrarea în insolvență nu se susține | AUDIO